Четири спектакъла под открито небе прави Кукленият театър за старта на Есенния салон на изкуствата

Световноизвестният цигулар Светлин Русев с безплатен майсторски клас за таланти на Музикалното училище

front_pic

Деца до 10 години ще влизат безплатно на юбилейния концерт на „Щурците”, с който се открива Есенният салон на изкуствата. За два месеца Пловдив се превръща в сцена. 20 фестивала, форуми и събития оформят тазгодишното 13-то издание, което стартира в първия ден на септември. Разтърсващият концерт „50 години ЩУРЦИТЕ“ е на 3 септември на Античния театър.

Легендарните музиканти ще излязат на вековната сцена с целия блясък на продукцията, без никакъв компромис в техническо отношение и с всичките си вечни песни. На концерта ще участват, както  Кирил Маричков, Валди Тотев и Георги Марков, така и техните колеги и приятели – китаристите гости Иван Лечев, Славчо Тодоров и Петър Георгиев-Пешето. Със свое соло ще присъства и Петър Гюзелев, който ни напусна преди няколко години, но чийто жив образ на големия екран със сигурност ще предизвика силни емоции. Ще свирят и пионерите в бандата – Пепи Цанков, Веско Кисьов и Константин Атанасов.

Шоуто е част от фестивала Sounds of the Ages, който включва още 3 големи концерта . На 22 септември на Античния театър излиза Devin Townsend Project с музикантите от оркестъра на Държавна опера Пловдив.  На следващия ден древната сцена е запазена за Manfred Mann’s Earth Band, а на 24 септември идва ред на Marillion. В дните на Sounds of the Ages в Пловдив се очаква инвазия на чужди меломани, като само за концерта на Devin Townsend вече са продадени над 2000 билета на фенове от чужбина, 200 от тях купени от Австралия.

Традиционно част от Есенния салон са Opera Open с „Програма на бис!“, Национални есенни изложби, Седмица на съвременното изкуство, Музикален фестивал „Тримонтиада“, Международен видео-фестивал „Фасада“, театралният фестивал „Сцена на кръстопът“, НОЩ/Пловдив 2017, „Дни на музиката в Балабановата къща“, Международните писателски срещи.

Четири безплатни представления на открито ще изнесат актьорите от Държавен куклен театър – Пловдив за най-малките зрители. На 1 септември от 10,30 часа в Цар-Симеоновата градина ще се играе „Косе Босе“, а от 18 часа на Стълбите на Каменица ще бъде представен „Чук и Пук“ – весел образователен спектакъл по Турбьорн Егнер.

На 2 септември от 10.30 часа в Цар-Симеоновата градина ще бъде представена  интерактивната весела история „Хвани ги”, в която ловец търси експонати за своята зоологическа градина. От 18 часа на Стълбите на Каменица ще се състои представлението “Болен здрав носи”. А от 20 часа на площад „Римски стадион“ започва шествието на кокили и огнено шоу.

Баварски младежки мандолинен оркестър на Античния театър открива “Пловдив фреш мюзик фестивал”, който ще се проведе от 7 до 9 септември. Идеята на форума е да се превърне в място за среща на музика от всякакви жанрове и стилистики – от класика, до метъл. Първото издание ще срещне музиканти от България и Германия, затова и второто събитие е представяне на творби от млади композитори на двете държави. Идеологът на фестивала Александър Матюсън ще се изяви в Бибоп кафе на 9 септември, когато ще има джаз вечер.

Специална програма за деца по традиция ще има и на 13-то издание на Нощта на музеите и галериите. Тази година тя ще продължи три денонощия – от 15 до 17 септември.

Блестящият цигулар Светлин Русев и прочутата корейска звезда–Йоръм Сон откриват есенните „Дни на музиката в Балабановата къща”. Концертът е на 17 септември от 19 ч. в ГДК „Борис Христов”, а билетите вече са в продажба.

От тази есен виртуозът Светлин Русев е назначен за концерт-майстор на един от най-елитните оркестри в Европа – Оркестъра на Романска Швейцария в Женева, като до момента заемаше поста концерт-майстор на Филхармоничния оркестър на Френското национално радио. Той ще направи безплатен майсторски клас за учениците от Националното музикално училище „Добрин Петков” в Пловдив.

В рамките на фестивала са предвидени още три майсторски класа за музикални таланти – с изключителния пианист Евгени Божанов, Лия Петрова – цигулка и Виктория Василенко – пиано.

Музикантите от младежки камерен оркестър „Франк Мартен плейърс” ще свирят в рамките на фестивала „Тримонтиада” на Античния театър на 8 и 9 септември. Талантите от музикалното училище ще имат уникалния шанс да делят сцена с част от Виенския камерен оркестър.