Какво ще пожелаете на вашите приятели, провокира петгодишните хлапета от група "Радост" преподавателката Надя Костова.
Какво ще пожелаете на вашите приятели, провокира петгодишните хлапета от група “Радост” преподавателката Надя Костова.

 

Когато на някого му се пие вода, но не може да достигне до чешмата и ти му дадеш, това е приятел. Приятелите си прощават и са добри едни с други. Така децата от ЦДГ “Росица” умуваха на открит урок днес какво е приятелство. 5-годишните малчугани от предучилищна група “Радост” нямаха търпение да разкажат за собствените си приятели и да отговарят на провокативните въпроси на педагожката Надя Костова. Демонстрацията, на която присъстваха предучилищни педагози от града, представи методиката на проект “Стъпка по стъпка”, по който забавачката работи от 18 години. “Росица” е единствената детска градина в Пловдив, включена в проекта на едноименната фондация, а Надя Костова е един от тримата учители с международен сертификат за качество.

Философията на програма “Стъпка по стъпка”  е да се осигурят условия на децата да изживеят пълноценно своето детство и да се подготвят за предизвикателствата на бъдещето. Най-важното условие по време на работа е индивидуалният подход към всяко дете в среда, която провокира креативност и му осигурява усещане за успех, обяснява Надя Костова. Тя рядко прави предварително план как ще протече урокът, а просто намисля тема, тъй като основният двигател са емоциите и преживяванията на децата. Тъй като е минала обучение към Британски съвет, за всяка тема има съответните песни, стихчета и упражнения на английски, с които 5-годишните й възпитаници се справиха отлично на днешния урок.

 

Семейството е наш основен партньор във всички дейности, обяснява директорът Пенка Дончева.
Семейството е наш основен партньор във всички дейности, обяснява директорът Пенка Дончева.

 

След основното занимание децата се отправиха към съответните центрова за творчество. Всеки прави каквото му е интересно – изкуство, готварство, манипулативни игри и строителни блокчета, наука, пясък и вода, ограмотяване и математика. Оборудваните с разнообразни материали центрове се превръщат в лаборатория за детската инициатива, творчество и въображение, обяснява директорът Пенка Дончева. Детската градина вече има издадени сборници с добри педагогически практики по програмата, събрали 18-годишния опит на екипа. Основен партньор на учителите е семейството, затова родителите участват в почти всички инициативи.