Раздаването на баница с късмети започна от днес в община Садово. Драматизация на легендата за Банго Васил подготвят в ОУ „Христо Смирненски“ в Ново село

В МОН и МС ще наричат утре за здраве и ще раздават баница с късмети по повод Василица децата от ОУ „Васил Левски“ в село Караджово. За поредна година те са подготвили оригинални пожелания за Банго Васил, които ще отправят към просветния министър проф. Сашо Пенов и в Министерски съвет, където ще ги посрещне служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

За четиринадесета поредна година Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ организира посещения на деца от етноса при представители на държавни институции и чужди дипломатически мисии у нас в навечерието на ромската нова година. Потвърдилите участие вече са 27, като сред тях са посолствата на Австрия, Нидерландия, Великобритания, Ирландия, САЩ, Испания, Франция, Дания, Белгия, Полша, Индия, различни министерства и представителствата на УНИЦЕФ и Световната банка у нас, областни управители и кметове.

Като традиционни участници в инициативата, учениците от групата по извънкласни дейности „Фолклор на етносите“ поставиха началото днес в община Садово, където изпълниха обичая „Сурвакане“. След като разказаха за традициите на ромската общност за Банго Васил, те сурвакаха за здраве и поднесоха баница с късмети. Секретарят на община Садово – Янко Атанасов, изтегли късмета: „Любов. Най-силна е онази любов, която може да проявява слабости“ (Елин Пелин). Програмата завърши с хоро на единството, озвучено с тарамбуки.

В честването на Ромската нова година с тържества в училище се включват НУ „Св.св. Кирил и Методий“ – Борец, ОУ „Христо Данов“ – Розино, ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ – Чешнегирово, СУ „Васил Левски“ – Маноле.

Драматизация на легендата за Банго Васил, защитник на ромите, подготвят учениците от ОУ „Христо Смирненски“ в Ново село.

„Децата ще пресъздадат ритуалите, които повтарят християнските на Бъдни вечер – цялото семейство се събира вкъщи, майката готви птица с ориз или с кисело зеле. Във всеки дом се точат баници, баклави, правят сарми, младите жени чистят къщата и лъскат съдовете. Когато всичко е готово, слагат трапезата на пода в средата на стаята и нареждат хляба и гозбите. Запалват свещи, по-младите целуват ръка на по-възрастните и искат прошка. Стопанинът разчупва питката, в която има златна пара, пазена и предавана от баща на първородния син. Чак тогава сядат около трапезата. Посред нощ пристига Банго Васил, който е пътувал три дни и се е борил големи трудности по пътя. Затова е ранен, брадясал, уморен. Той е обикновено едър, гласовит, сръчен и щедър. Има добра дума за всеки, пожелава късмет и здраве, щастие на възрастните, а на децата раздава подаръци. На Василица сутринта децата обикалят съседските къщи и сурвакат за здраве, благополучие, късмет, плодородие. Вярва се, че от тяхната благословия и „лек крак“ зависят щастието и късметът“, разказа директорът на училището Ваня Лазарова.