Стихосбирката е литературен дебют на 11-класнички от Френската гимназия

18 стихотворения на осем 18-годишни момичета от Френската гимназия „Антоан дьо Сент-Екзюпери“ събра поетичната книга „(Д)ефектът на пеперудата”, която излезе от печат в навечерието на Великден. Малката стихосбирка е литературният дебют на 11-класничките – Ани Стойнова, Ивет Иванова, Габриела Грозданова, Кари Гачева, Ралица Хаджийска, Оля Седмакова, София Цолова и Габриела Бозакова. Корицата е дело на талантливия им съученик Мартин Чаушев, който изключително професионално помогнал за реализирането на проекта.

18 е най-хубавата възраст – тогава имаш криле, мечти, надежди и ведри мисли. На 18 чувствата са бурни и искрени. Освен това никога повече няма да бъдеш на 18, обясняват идеята си за проекта момичетата.

Спонтанна идея да съберат поетичните си откровения възникнала в часовете по литература, посветени на Яворов. Няколко момичета, понесени на крилете на музата на любовната поезия, писали за любовта и разочарованията, за тъгата и самотата, за емоционалната жажда и разпадащия се диалог с любимия, се престрашили да ги прочетата пред публика, а след това да издадат и книга.

Най-влюбеният плод
Ани Стойнова

Ти,
който нарече смокинята
най-влюбения плод,
който намрази плачещите просяци
и псетата бездомни,
който напълни шепите си
с пясък и надежда,
който изцапа лицето ми
с боите си,

си книгата,
чета те само нощем,

не искам да те дочета.