Мис Пловдив 2017 Габриела Топалова и рицар в бойни доспехи ще връчват наградите на участниците

Шахматен турнир „Рицарят на бялата дама“ ще се проведе в Цар-Симеоновата градина на 2 юни от 8.30 до 14.00 часа. В турнира ще се състезават повече от 130 деца от шахматните клубове и училищата в града. Състезанието ще се проведе в четири възрастови групи  5 – 6, 7 – 8, 9 – 10 и 11 – 12 години и шест кръга, всеки по 30 минути. То се реализира като част от програмата на „Пловдив 2019“.

Идеята на организаторите от Народно читалище „Петко Мандажиев-1928“ в Момино село, сдружение „Заедно за личностно развитие“  и „Шахматен клуб Пловдив“ е чрез интересни и забавни занимания да възпитават рицарски добродетели у децата. За целта са избрали поредица от събития, с които да насърчат най-малките за повече познания и игри в парка. По време на турнира ще бъдат прожектирани и трите серии на популярния от миналото български детски филм “Рицарят на бялата дама”. За родителите е предвидена специална лекция за историята на рицарите и кръстоносните походи.

В рамките на състезанието ще бъдат връчени и наградите на призьорите от 13-те училища в града, взели участие в провелия се по-рано конкурс за детска рисунка “Рицарят в мен”. Подаръци и грамоти на малчуганите ще връчват Габриела Топалова – Мис Пловдив 2017,  и рицар в бойни доспехи.

Организаторите и спонсорите са предвидили големи награди за победителите и в шахматната надпревара  –  едноседмична почивка на море за дете и родител, едногодишни езикови курсове, уроци по танци и шахмат, много книги и медали.