През уикенда децата ще участват в демонстрации, ще се ориентират с компас, ще влязат в ролята на спасители, биолози, учени и изследователи

Детски фестивал на знанието и движението ще се състои през уикенда в Пловдив. Организатори са Народна библиотека „Иван Вазов”, Асоциация за социална, здравна и правна помощ и Клуб за планинско-приложни спортове “АГАРТА” в сътрудничество със Съвместно командване на специалните операции.

На 4 и 5 юни от 10 до 16 ч. децата ще имат възможност да чуят интересни лекции, да видят и участват в демонстрации, да се ориентират с компас, да влязат в ролята на спасители, биолози, учени, изследователи на пещери, да научат за непознати животни и растения, да опознаят вертикалния свят на алпинизма и катеренето, да рисуват.

В Цар-Симеоновата градина (алеята до фонтаните) ще се проведат демонстрации по бойни изкуства, народни танци, рисуване, актьорско майсторство, занаяти.

Пункт за скално катерене e предвиден в южното подножие на хълм Бунарджика (до църквата „Св.св. Петър и Павел”).

За участие във фестивала са поканени:

 1. Регионален природонаучен музей, който ще организира благотворителен базар “От деца за деца” и игра за рециклирането.”
 2. РИОСВ-Пловдив
 3. Пещерен клуб „Пълдин“ – Пловдив, който ще направи демонстрация на оборудване и техника за проучване на пещери и водолазно оборудване.
 4. Пещерен клуб „Ъндърграунд“ – София.
 5. Пещерен клуб „Джендема“ – Пловдив.
 6. Клуб за планинско-приложни спортове „АГАРТА“ – Пловдив, който ще осигури възможност на децата да се запознаят с вертикалния свят на катеренето и да се изкачат на 45-метровата сграда на НБ „Иван Вазов”.
 7. Алпийски клуб „Пловдив“, както и катерачи от цяла България, които ще осигурят на децата възможност да проверят силите си в занимание по катерене на скалите на хълм Бунарджика.
 8. Българска федерация по спелеология.
 9. Планинска спасителна служба – отряд Пловдив, която ще демонстрира екипировка и оборудване за планинско спасяване.
 10. Сдружение „Аварийно спасяване“ – Пловдив, което ще демонстрира техника и оборудване за градско спасяване и спасяване в сложни терени, включително първата в България офроуд линейка, купена и оборувана с дарения.
 11. Съвместно командване на специалните операции, което ще запознае децата с ориентирането с карта и компас и катеренето по алпийски способ.
 12. Таекуондо клуб „Тракия“, който ще участва с демонстрации.
 13. Детско-юношески танцов състав “Тракийци” – с. Калековец.
 14. Кризисен център за деца, жертви на насилие – Пловдив.
 15. Общински приют за безстопанствени животни, който ще запознае децата с някои от питомците си, търсещи осиновител.
 16. Асоциация на родителите на деца с увреден слух – АРДУС.
 17. Клуб по Кофукан-карате.
 18. Книжарница „Мечо Пух”, която ще организира пункт за рисуване.
 19. РДПБЗН – Пловдив ще участва на 4 юни с изложение на техника и оборудване. Сектор “Специализирани оперативни дейности” ще покаже техника за пожарогасене, техника за спасителна дейност при ПТП, техника и защитни средства за химическа и биологическа защита, водолазна екипировка.
 20. “Аварийно спасяване Пловдив”, ще представи екипировка и специализиран лекотоварен офроуд линейка