Майстори ще демонстрират занаяти на Римския стадион, лятото започва с поредица безплатни концерти и спектакли

Детски работилници за кошничарство и народни музикални инструменти ще се проведат в рамките на традиционния Панаир на занаятите, който се открива на 2 юли на Римския стадион.  Всеки ден от 13 до 15 часа децата ще могат да  творят заедно майсторите Мехмед Шакир и Пламен Петракиев.хНад 70 занаятчии  ще демонстрират тънкостите на над 22 занаята – тъкачество, дърворезба, изделия от кожа, ножарство, керамика, грънчарство, плетиво, шапкарство, национални кукли, народни музикални инструменти, кошничарство, накити.

След дългия период на изолация заради COVID 19, всички открити арт пространства в града вече посрещат ценители на изкуствата.

Отдел „Култура, археология и културно наследство“ на Община Пловдив и район „Централен“ организират концерт е на 3 юли от 19 часа на Акведукта на Бунарджика. В него ще участват „Биг бенд Пловдив“ с диригент Николай Гешев и солисти. Тази есен бендът ще честват своя 20-годишен юбилей.

Вторият концерт е на 11 юли от 18 часа на откритата сцена пред общината, в който  ще се включат солисти от „Арт войс център” и финалистите от музикалния формат „Гласът на България“  – Юлия Йорданова – Керана и Алекс Георгиев. На пловдивската сцена Керана спечели почитатели с дебютното си превъплъщение в „Евита” в едноименния мюзикъл на Държавна опера Пловдив. През последната година и половина тя основава и развива групата си “Керана и космонавтите”, с която влезе в топ 20 в Българското национално радио.

Александър Георгиев е роден преди 20 години в Пловдив. В момента живее в Манчестър и учи в един от престижните музикални колежи.

Ето и още няколко дати на културни събития през юли с ВХОД СВОБОДЕН:

1 юли 2020 , 21.00 часа, Цар Симеонова градина,

Начало на фестивала „Лятно кино в парка“ с прожекция на филма „Завръщане“ (фестивалът е от 1 до 19 юли)

2 юли 2020., 19,00 ч., Римски стадион,

Представяне на „Книга за песните“ и среща със Стефан Вълдобрев

4 юли 2020 , 19.00 ч. , Римски стадион

Церемония по връчване на наградите  на фондация „Енчо Керязов“ на талантливи деца от цялата страна. Музикален домакин Опера Пловдив.

5 юли 2020 , 20:30 ч.,  Паркът до магазин Лидъл, кв. Тракия

Начало на фестивала  „Включи квартала – театър в парка“ с постановката “Мъжът на жена ми”. Постановката е дело на Мариус Куркински и в нея участват обичаните актьори  Мария Сапунджиева,  Ненчо Илчев и Кирил Ефремов.

Фестивалът продължава с още 3 дати в три любими пловдивски парка.

07 юли 2020г. – Парк “Белите брези, кв. Кючук Париж

11 юли 2020г. – Парк “Ружа”, кв. Смирненски

20 юли 2020г. – Парк “Рибница”, кв. Кършияка

13 юли 2020, 19.00 ч., ДК „Борис Христов“, южна тераса на открито

Откриване на 17-то издание на Международния фестивал за шансони „Златен ключ”- Пловдив и концерт с лауреатите от предходни години.

14 юли 2020 , 19.00 ч. , ДК „Борис Христов“, южна тераса на открито

Концерт – рецитал на талантите на Франция близнаците “Jessandwest”

19 юли 2020,  11.00 ч, Акведукт на Бунарджика

Представление на открито за деца на Държавен куклен театър Пловдив

25 юли 2020, Творчески Квартал „Капана“, ул. „Княз Александър I”, Цар Симеоновата градина – Фестивал за улични изкуства 6Fest, който включва две основни събития-улични музиканти в Капана и танцово-карнавално шествие по главната пешеходна улица на Пловдив.

26 юли 2020, 11.00 часа, ж.р. Тракия, до магазин Лидъл

Представление на открито за деца на Държавен куклен театър Пловдив