DSCF1237

Как се замесва обреден хляб и как от купчина парцали и пластмасови топчета може да се измайстори кукла научиха малчуганите, които избраха да прекарат 1 юни на Детския панаир на занаятите.

Откриването на Улицата на занаятите в Стария град съвпадна с Деня на детето. В преобразените три къщи на улица „Стръмна“ са разположили ателиетата си майстори от пловдивската задруга. Керамично колело, тъкачен, ковачница, рисуване върху стъкло и хлебарска работилница приковаха интереса на децата.

На 1 юни ателиетата на майсторите отвориха врати специално за най-малките, за да ги потопят в уменията на различни занаяти, предавани от поколение на поколение.

Най-оживено беше в пекарната на Георги Лефтеров, който вадеше пърленки със сирене за малчуганите и обясняваше как се майсторят вкусотии от тесто. В работилница  „Приказка за хляба“ децата се включиха в замесването на обреден хляб, а майстор-пекарят им разказа за пътя на хляба от нивата до масата.

DSCF1239

Как се правят парцалени кукли научиха децата в ателието на Стрина Пепина. „За глава се слага топче, което може да е стиропор или пластмаса, увива се с бял плат, пришива се с оттам нататък е въпрос на въображение”, обяснява майстор Пепи Ставрева и препоръчва куклите да се правят без лица.

Малките гости на Панаира разбраха и за силата на нишките, които се вплитат при изработката на черги, килими, шапки и други изделия от бита.

DSCF1242

Майстор Васка Велкова показа как се рисува и гравира стъкло, а пък всяко дете, което поиска, изработи заедно с майстор Даниела Горанова глинено изделие по избор.

Голям интерес предизвика и работилницата на майстор Никола Петракиев „С тъпан и гайда животът е песен“, който разказа на малчуганите как се изработват музикални инструменти.

991-ratio-detski-panair-na-zanaiatite

„Ковачеството е между изкуството и занаята, то е практикувано още от дълбока древност, но днес кованото желязо отново се връща в домашния бит. Всичко започва с откриването на огъня. Хората са го обграждали с камъни. Случайно са попаднали на такива, които са съдържали мед, олово и от огъня са се разтопявали. Така се заражда рударството. Опитомявайки огъня, човек започва да извлича метали и от тези метали да прави сечива и да ги използва като оръдия на труда”, разказа на децата майсторът от задругата  Христо Найденов.

Възстановената Улица на занаятите ще приема посетители целогодишно. Намерението на Регионалната занаятчийска камара е броят на къщите да увеличава постепенно, за да се превърнат в притегателно място за пловдивчани и гостите на града.