Поведението на детето зависи от границите, които възрастният постави, коментира Теодора Пампулова по повод инцидента с момченцето от ДГ „Бреза“

„Децата на 6-7 години имат т.нар. магическо мислене. Малкото дете смята, че “искам” и “мога да го направя” е едно и също. За него светът и собственото “Аз” съставляват едно цяло. Детето още не е в състояние да осъзнае, че контролът се намира извън него. То е всемогъщо“.

Това коментира детският психолог Теодора Пампулова по повод вчерашния инцидент н ДГ „Бреза“, където момченце полетя от прозореца на втория етаж, мислейки, че е Спайдърмен. От днес психолози влизат в градината, за да работят с децата, родителите и персонала. Инцидентът е станал за секунди вчера по обяд. Учителката вижда как детето се качва на перилата на прозореца и хуква към него, но детето скача. Веднага се обаждат на 112. Детето е било адекватно и в съзнание. Няма опасност за живота му. Лекарите от УМБАЛ „Св.Георги“ са установили само травма на крака, спасила го е тревата.

„Самите деца започват да дават знак кога родителите да бъдат по-наблюдателни. Реплики като: „мога да летя“, „създавам огън, „скачам отвисоко“, не трябва да бъдат подминавани“, съветва Пампулова.

По мнението на психолога поведението на детето зависи от границите, които възрастният постави. Ако учителят е прекалено дружелюбен и открит, то смята, че това са широки граници и му е позволено всичко. Не тайна, че доста деца пренасят модела на поведение от къщи в детската градина.

Според Пампулова след ситуацията в “Бреза” не бива да се прекалява с присъствието на външни хора, което би натоварило допълнително децата.

„Разбира се, че трябва да бъдат наблюдавани, но не натрапчиво. Най-добре е да се проведе игрова терапия с останалите. Може да се разиграе куклен театър с играчките и по този начин да се обясни кое е безопасно и каква е разликата между фантазията и реалността“, казва Теодора Пампулова. Съветът й към родителите е да наблюдават поведението на детето –  дали е по-тревожно, как се храни, искали да ходи на детска градина, което е знак как преживяват случилото се.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.