Така ще се навакса с подготовката на 5 и 6-годишните, каза министърът на образованието и добави, че сега персоналът ще бъде пренасочен в помощ на социалните работници или здравеопазването

Детските градини трябва да работят с повече групи през лятото, защото родителите няма да имат отпуски. Това каза на брифинга в Министерски съвет по повод удължаването на извънредното положение до 13 май просветният министър Красимир Вълчев.

„В момента детските заведения са затворени и работещите там са в принудителен престой, като ползват полагащия им се отпуск. Той обаче е ограничен и е на изчерпване, особено за непедагогическия персонал. Предучилищните педагози не са ангажирани с дистанционно обучение, тъй като то не е подходящо в ранна детска възраст – заради вредното въздействие на устройствата върху децата в този етап от развитието им”, уточни Вълчев.

По думите му много от родителите ще изчерпат полагащия им се отпуск до възстановяването на присъствените занимания, затова през лятото ще трябва да има повече групи, като това ще е възможност да се навакса с пропуснатото с  5 и 6-годишните, които се подготвят за  училище.

Персонал от яслите и детските градини вероятно ще бъде пренасочван към системата на здравеопазването или в помощ на социалните работници. Министър Вълчев уточни, че промените ще бъдат обсъдени с професионалната общност и социалните партньори. Той обаче изрично подчерта, че това ще става единствено със съгласие на персонала.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.