Майстори пекари и ученици от гимназията по хранене и туризъм ще посрещат желаещите да месят, шеф Ралф Нобер от Холандия ще води майсторски клас в УХТ

Майстори пекари, ученици от Професионалната гимназия по туризъм и студенти от Университета по хранителни технологии ще посрещат желаещите да се включат в детската работилница за месене на хляб. От 17 до 20 май на Малката Главна ще се реализира проектът „Наследство – сливане на традиции и бъдеще- ЗАЕДНО”. Най-малките посетители ще получават съвети от първа ръка и ще се научат как се приготвя хляб. Форумът се организира от Регионална занаятчийска камара с финансовата подкрепа на Община Пловдив.

Висш пилотаж в занаята ще демонстрира гостът  от Холандия  шеф Ралф Нобер  в майсторския клас, който ще води в учебната работилница на Университета по хранителни технологии на 18 и 19 май. Специален гост на форума ще бъде Иван Звездев, който  на 18 май  ще  демонстрира своите умения пред публика.

В културата и обичаите на различните народи  хлябът присъства като неизменна част от всички по-важни събития в човешкия живот – раждане, кръщене, сватба, смърт. Те имат различни традиции, но нещото което ги обединява, е хлябът, обясняват идеята си за избор на тема на форума организаторите.

На 17 май  в 17.15ч. от площада пред Община Пловдив всички участници във Фестивала ще дефилират по Главната улица до подлеза на Аптека Марица. В три импровизирани  пекарни на Малката главна  пекари и сладкари от Бесарабия, Турция, Холандия, Мароко и различни краища на България ще представят пред публика своите умения и традиционни техники при приготвяне на хляб, хлебни изделия  и сладкиши. Ще има демонстрация как се мели брашно на мелница – караджейка. Майсторите от Бесарабия Татяна Дукова и Кирил Дуков ще покажат как се изработват обредни хлябове. Лекция на тема  „Никой не е по-голям от  хляба” ще изнесе  майстор-пекар Георги Лефтеров. Тънкости в занаята, характерен за своите народи, ще демонстрират на 19 май  майстор Ларби  и майстор Самир  от Кралство Мароко, а на 20 май майстор Рафет Ердемир и майстор Фатих Аслан от Турция.

Всеки посетител може да снима с телефон или фотоапарат и да изпрати снимки във Фейсбук на профила на Регионална Занаятчийска Камара. Тези, които съберат  най-много харесвания, ще получат награди.  Желаещите да се включат в надпреварата ”Най- добро печиво” на 19 май от 15 до 16 часа трябва да представят домашно приготвени изделия, които ще се  оценяват по външен вид,  вкус и оригиналност. С активно участие на публиката в надпреварата между майсторите ще се определи и титлата „Най-добър в хляба“.

Фестивалът е в рамките на Панаира  на занаятите, в който ще  вземат участие 75 български майстори, които ще демонстрират над 20 занаята: – металопластика, дърворезба, тъкачество, плъстене, грънчарство,  ножарство,  стъклопис, свещолеене,  шапкарство, килимарство, кошничарство, звънчарство, изработване на народни музикални инструменти и изделия от кожа.

Гости на Панаира ще бъдат децата от керамичното ателие  към Комплекса за социални услуги „Олга Скобелева“ и ученицитеот Професионална гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване.