Два празника в един концерт за годишнината на хора и творческия юбилей на проф. Златина Делирадева

 DSC_0947

70-ия си рожден ден ще отбележи с тържествен концерт на 11 ноември хор „Детска китка”, а главният му диригент проф. Златина Делирадева – 50-ия си творчески сезон с девическата формация. Събитието ще събере приятели и почитатели в Дом на културата „Борис Христов” от 19 часа.

Концертът ще бъде в две части с гост солистите Веселин Койчев (китара), Джеръми Мартин (саксофон) и група „Спектрум”.

Младите изпълнителки ще представят песни от български и европейски композитори, джаз стандарти и изпълнения с етно мотиви. Премиера ще има „Песен на надеждата” от Сузана Линдмарк с хореография на Венцислава Еленска. Видео поздрав към празнуващите ще поднесе бившата хористка, световно известната оперна прима Соня Йончева.

В края на концерта на сцената ще се съберат над 150 настоящи и бивши хористи, за да изпеят заедно песните „Алелуя” на Ленърд Коен и „Родна стряха” по музика на Петър Льондев и текст на пловдивския поет Иван Николов.

Диригенти на концерта ще бъдат Яна Делирадева и Златина Делирадева, на рояла -Мария Калоферова, хор майстор – Джулия Узунова.

„Детска китка” е един от детско-юношеските хорове с най-дълга история в България. В трите му състава в момента пеят 120 момичета от 35 пловдивски училища. Преди броени дни хорът беше удостоен с престижната награда на Съюза на българските музикални и танцови дейци „Кристална лира 2017” в категория „Хорово изкуство”, а Златина Делирадева със званието „Почетен гражданин” на Пловдив.

Snimka Zlatina