Заинтригувани от противопожарната кола, момчетата и момичетата от ДГ „Весела” масово пожелаха да станат пожарникари

DSCF1739

Само 5 минути бяха нужни за малчуганите от „Весела”, за да напуснат сградата на детската градина, след като чуха сигнала за бедствие. Хлапетата ни най-малко не се изплашиха, тъй като това бе поредната тренировка за реакция при пожар, която те многократно са проявявали. Този път обаче в двора ги очакваше  изненада – противопожарен автомобил. Огнеборци от Трета районна служба, начело с шефа си Георги Мишляшки, направиха показно пред децата какво трябва да правят, ако лумнат пламъци.

От днес до 15 септември се провежда традиционната Седмица на пожарната безопасност, през която се организират поредица инициативи за популяризиране дейността на огнеборците. На 14. Септември – Кръстовден, се навършват 112 години от Първия пожарникарски събор, когато се взима решение за създаване на пожарно дружество в България.

DSCF1749

С какво не се играе, за да не се предизвика пожар, попита инспектор Стойко Баръмски децата, а те в един глас отговориха: „Със запалка”. Той добави, че децата не бива да пипат   електрически уреди, когато няма възрастен до тях.  За да покаже колко са подготвени децата директорът Тодорка Пенкова ги попита знаят ли с какво са облечени пожарникарите и какво правя, когато има много дим. Криси обясни, че слагат каски и имат бутилка на гърба, за да могат да дишат. След което Антония от трета група пробва какво е да имаш каска на главата. Децата научиха още, че огнеборците носят специални шуби, които ги предпазват от пламъците.

DSCF1746
А искате ли да пръскате с вода, попитаха огнеборците децата и дворът се огласи от възторжени писъци. Те направиха показно коя ръчка се дърпа, за да плисне струята. След атрактивната демонстрация, при която дворът бе намокрен обилно, и момчетата, и момичетата  взеха решение да стават пожарникари. 4-годишният Алекс дори успя да се настани зад волана в пожарната кола.

Когато екипът се върне в службата, на всяко шкафче ще бъде поставена рисунка – децата подариха на гостите си цветни картини с пламтящи покриви и пожарникари в акция.

Обучението за бедствия, аварии, катастрофи и пожари започва във втора група, като се разиграват 4 ситуации месечно, в трета стават 5, а с 6-годишните се провеждат шест занимания, обясни директорът Тодорка Пенкова. При най-малките всичко е под формата на игра.
DSCF1755

DSCF1754