Ако трябва да решавам отново, пак бих завършил това училище, направили сте верен избор“, обърна се към родители и ученици областният управител Здравко Димитров

 DSCF1665

Детето чудо в леката атлетика Лилия Георгиева и треньорката й Радмила Станкович вдигнаха родния трибагреник под звуците на националния химн за откриването на новата учебна година на Спортното училище. На тях се падна честта да дадат началото на тържеството в първия ден на септември, когато по традиция започват учебните занятия и тренировките. Лили е най-добрият спортист за изминалата година. Поставила е 15 национални рекорда, притежава 25 национални титли, 7 пъти е балканска шампионка, вицеевропейска шампионка на 1500 метра на Европейското първенство до 20 години в Италия, победител в конкурса „Стоте спортни чудеса на България“. Тя е най-бързата европейка на 1500 метра до 18 години с шестото си място в Кения.

Лили сподели, че за нея е голяма чест да вдигне за втори пореден път на 1 септември българското и европейското знаме като най-добрия лекоатлет за изминалата година.

По традиция клетва произнесоха най-малките възпитаници, които за първи път прекрачват прага на училището.

„Аз, постъпилият в Спортно училище „В. Левски“, пред всички вас и пред знамето с лика на Дякона Левски, тържествено обещавам с възрожденски плам да усвоявам знанията и уменията, които са ми необходими в живота и в спорта, така че да доминирам над моите противници. Да влизам безстрашно в надпреварата и чрез всички позволени средства да побеждавам…

Петокласниците Сияна и Костадин приеха ключа на знанието от директора на училището Илияна Данчева, която, заедно с областния управител Здравко Димитров, лисна вода от менчето за успех на новоприетите. Първия школски звънец удари заместник-директорът Вили Мицина.

„Ако трябва да решавам отново, пак бих завършил това училище, направили сте верен избор“, обърна се към родители и ученици областният управител Здравко Димитров. Като един от бившите именити възпитаници на школото, той посъветва учениците да напредват не само в спортна, но и в общообразователната си подготовка, тъй като един ден, когато вече не са активни състезатели, ще трябва да се реализират.

Поздравителен адрес от името на министъра на спорта Красен Кралев прочете Венцислав Игнатов – директор дирекция „Спорт за учащи и спортни училища“.

Общо 610 ученици ще се обучават и спортуват в обновената база на школото, което е най-старото спортно училище в България, основано през 1949 година.

От миналата година стартира прием за тенис на корт от 5 клас. Останалите спортове са баскетбол, бокс, борба класически стил, борба свободен стил, джудо, лека атлетика, плуване, спортна гимнастика, спортна стрелба и художествена гимнастика. От 6 клас влизат също гребане, вдигане на тежести, волейбол, кану-каяк  и спортна стрелба.