Учениците от СУ „Св. Паисий Хилендарски“ споделяха диетични рецепти и ползите от спорта в електронен формуляр, замениха чипса и кроасаните с шейк, смути, плодове и бананови палачинки

Със смутита, шейкове, плодове и мюсли замениха чипса, кроасаните и газираните напитки учениците от СУ „Св. Паисий Хилендарски“. Инициативата за Седмицата на здравословното хранене е на Стела Николова и Полина Итцщайн. Десетокласничките от специалност „Природни науки“ успели да запалят за участие всички ученици от 1 до 12 клас, особено след като обявили, че с тази инициатива ще се включат в националния конкурс „Млади таланти“ на МОН, който насърчава интереса към науката и участието в изследователски проекти. Класиралите се на първите три места ще представят България на Европейския конкурс за млади учени.

„Всеки ученик трябваше да носи храна от вкъщи. Имаше момичета, които даже направиха бананови палачинки и мъфини, домашни банички със скир, вместо със сирене“, разказва Стела.

В часа на класа децата от начален етап, учениците от прогимназията и гимназистите представили ползите от здравословното хранене и спорта, носейки плод или зеленчук. Всеки ученик споделил свои любими диетични рецепти в електронен формуляр, за да бъде оформена онлайн книга с идеи за здравословна закуска, обяд и вечеря.

„Някои съученици са качили снимки на готови ястия и видеа, в които обясняват как се приготвят. Има шейкове, различни видове омлети, десерти с мюсли“, обяснява Полина. И добавя, че идеята за проекта дошла след предварително проучване на нагласите на учениците от училището да се хранят здравословно. Тъй като повечето се оказали скептични, те решили да отправят предизвикателство към всички. За изненада на десетокласничките масово се отзовали ученици от всички класове, включително учителите.

„В един момент се оказа, че е модерно да се храниш здравословно и да си носиш от вкъщи грозде, ябълка или банан. Направихме интервюта, които ще приложим по проекта, за да се види ефектът от нашата инициатива. Надяваме се да променим нагласите“, казва Стела.

До Нова година в СУ „Св. Паисий Хилендарски“ ще бъде открита STEM лаборатория по природни науки. Тя ще бъде снабдена с нужното оборудване за експериментална работа по биология, химия, физика, каза директорът Ирена Душкова.