На открития STEAM урок ,,Мигове и багри от Югозапада” бяха представени симулация на различни видове бод чрез език за визуално програмиране, отличителните черти на шевиците в региона, известните исторически личности

Сайт с историческа хроника и характерните обичаи и традиции за региона на Разлог презентираха на открит STEAM урок на тема ,,Мигове и багри от Югозапада”, в който бяха съчетани голяма част от учебните предмети, десетокласници от СУ „Св.св. Кирил и Методий“. Учениците от професия ,,Танцьор” бяха облечени с автентични носии и запознаха присъстващите с характерните елементи за облеклото. А момчетата и момичетата от професия ,,Дизайнер” представиха изработената от тях шевица с инструмента за графичен дизайн Adobe illustrator и предварително създадена симулация на различни видове бод чрез език за визуално програмиране.

В продължение на няколко месеца, разделени на екипи, десетокласниците работили и върху създаването на интерактивна карта с информация за географски особености, отбелязвайки множеството реки и притоци, планински езера, изобилието от каптажни питейни води и минералните извори. На картата са могат да се видят архитектурните забележителностите и културни паметници, както и изображения за конкретни локации в региона, включително Банско.

Гостите на открития урок научиха за разложката запеска – шевица, която се носи от жените, предпазва от зли сили и се предава от поколение на поколение. Познати са 28 вида запески, които се носят от жени на различна възраст. Учениците поясниха, че ризите, наричани кошули, са богато украсени и в шевиците по тях се откриват египетски символи, а в текстила от ежедневието може да се открие изображението на космическата костенурка, която я има също върху черги и сандъци.

Осем преподаватели по различни учебни предмети работили по темата от началото на учебната година с цел учениците да формират знания и учения за Югозапада чрез работа по тематични проекти, да развият дигитални и компетентности в областта на математиката, хуманитарните науки и специалните предмети по професиите „Дизайнер“ и „Танцьор“.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.