100 ученици от Хуманитарната гимназия участваха в заключителен процес по образователна програма на Висшия съдебен съвет

Десетокласници от Хуманитарната гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ участваха във възстановка на съдебен процес, организиран от Окръжен съд – Пловдив и Окръжна прокуратура по образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и  гражданско доверие. Отворени съдилища  и прокуратури“. Заключителното за учебната година заседание се проведе в два дни и в него се включиха съдии, прокурори и служители от съда и прокуратурата, както и повече от 100 ученици от десетите класове на гимназията.

Учениците разиграха реален случай за незаконно притежаване на 5 грама марихуана. Те облякоха тоги и влязоха в ролята на съдии, прокурори, адвокати, свидетели и подсъдими. На финала произнесоха присъда и получиха аплаузи за отличната работа по трудния казус.

„Подготовката на възстановката продължи близо два месеца. На учениците им беше интересно, защото станаха активни участници в процеса. Всеки от тях прояви личен интерес и дори се надпреварваха кой каква роля да получи. Това, че дойдоха в реална среда в Съдебната палата, ще им бъде полезно, защото целта ни е да свързваме теорията с практиката“, заяви Гергана Кендерлиева – педагогически съветник в Хуманитарната гимназия, която придружаваше учениците.

Десетокласниците получиха специални грамоти за активното участие  и отлично представяне.