Десетокласниците, които се явиха на национално външно оценяване по български език и литература, писаха теза на тема “Любов и власт” по откъс от поемата на Петко Славейков “Изворът на Белоногата”, обявиха от МОН.

НВО се проведе в 81 училища в Пловдив и областта. Учениците, заявили изпит по български език, бяха 5294. Сред тях са и трима със специални образователни потребности.

Тестът е съдържа 21 задачи, с две по-малко от миналата година – с избираем, с кратък свободен отговор и задача за създаване на текст.

Учениците трябваше да отговорят и на въпроси защо това произведение е поема, да дадат две характеристики, които определят Гергана като типична героиня от възрожденската литература. Една от задачите изискваш резюме на текст за пластмасовите отпадъци, а друга – отговори на въпроси, свързани с биология, химия и физика.

Следващият изпит от НВО е по математика и той ще се проведе на 12 юни от 8 часа. Тестът ще съдържа общо 17 задачи, както миналата година, като 15 от тях са с избираем отговор. Останалите две задачи са със свободен отговор.

Времетраенето и на двата изпита е по 90 минути. Резултатите ще бъдат обявени до 28 юни.

Отговорите на теста по БЕЛ:

https://www.mon.bg/nfs/2024/06/nvo_10kl_bel_10062024.pdf

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.