Десетокласникът Христо Христов от паралелка „Съдебна администрация“ в Националната търговска гимназия стана окръжен прокурор за един ден. В Деня на отворените врати той беше приет от Ваня Христева – окръжен прокурор, която разказа за своята ежедневна работа като магистрат, за избора на юридическата професия и за решението да стане прокурор.  На срещата присъства и Божидара Божилова от същата паралелка, която пък влезе в ролята на съдебен администратор за един ден.

„Научихме много за работата на магистратите и съдебните служители, което ще ни помогне и в изучаването на специалните предмети в училище“, казаха двамата десетокласници. Заедно със свои съученици те посетиха деловодствата на Районна, Окръжна и Апелативна прокуратура и се срещнаха със служители, които приемат и обработват сигнали, жалби и други документи от граждани и адвокати. Гимназистите видяха на практика как чрез компютърната система се осъществява случайното разпределение на делата, които се наблюдават от прокурорите. За работата на съдебните служители говориха Румяна Христова, завеждащ отдел „Архив“ в Апелативна прокуратура, Спаска Димитрова, съдебен администратор в Окръжна прокуратура, и Славка Русева – административен секретар в Районна прокуратура.

В Деня на отворените врати гостуваха и ученици от 5 клас от  СУ „Св. Седмочисленици“, които се срещнаха с Галина Андреева – заместник-окръжен прокурор, и Атанас Илиев, заместник-районен прокурор. Магистратите им разказаха за своята професия, а след това петокласниците посетиха техните кабинети.

Денят на отворените врати са провежда всяка година в навечерието на 16 април – Ден на Конституцията и професионален празник на юриста и съдебния служител.