Момчета отдадоха чест пред паметника на националния ни герой в Цар-Симеоновата градина, където се проведе тържествена церемония по повод 175-годишнината от рождението му

Десетки деца от училища и детски градини дойдоха днес с цветя и трикольора пред паметника на Ботев в Цар-Симеоновата градина, за да се поклонят пред националния ни герой. В тържествената церемония по повод 175-годишнината от рождението на поета революционер взеха участие Военен духов оркестър, представителен взвод от Пловдивския гарнизон, представители на институциите, граждани. Момчета отдадоха чест пред монумента, докато оркестърът свиреше химна на България.

Актьорът Симеон Алексиев изпълни „Майце си“ – първото обнародвано Ботево стихотворение, публикувано във вестник “Гайда” през 1867 г.

„Да преразкажем мита за Героя, защото всяко време има нужда от герои, които да го вдъхновяват и възвисяват. И  да не стигнем отвъд мита, където се открива същинската видимост: онова, което вдъхва живот на всеки Ботев жест, останал във вечността, е неговата неистовата творческа природа. Тя ще се материализира в 20-те стихотворения, които задават модела на модерната поезия в българската литература и остават недостигнати в градусите и висотата на поетизма си. Същата неистова творческа природа кипи в блестящото му публицистично слово – фейлетони, статии, памфлети. Публицистика, изиграла ролята на  кърваво писмо, което цивилизованият свят разчита и осмисля. Инстинктивен и импулсивен, надарен с изключителна харизма и способност да увлича с енергията си, Ботев е дете на романтическия 19 век. Векът на революциите и екстатизма на духовете, на театрализираното изживяване на бунта, най-сетне: векът, който ражда модерна Европа“, каза в словото си за делото и живота на великия българин Десислава Шишманова – ръководител на Регионалния телевизионен център на БНТ.