Зам.-министърът на образованието стана Посланик на добра воля на “Световен образователен форум”. Майсторският клас събра 220 директори и педагогически специалисти от 50 населени места

Пловдив на второ място в страната по брой иновативни училища

Финансови стимули за училищата, които въвеждат иновации, се предвиждат от учебната 2019/2020 година. Те ще бъдат под формата на грантове, за да може учителите да въвеждат успешни практики и да експериментират. Ако иновацията е успешна, след пет години тя може да се прилага и от други училища.

Това заяви заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева, която откри майсторски клас “Иновации в класната стая“, организиран от фондация „Световен образователен форум България“ и Община Пловдив. 220 директори и педагогически специалисти от училища и детски градини, представители на РУО и социални партньори от 50 населени места си дадоха среща в Пловдив, за да обменят опит как иновациите промeнят качеството на образователния процес, как облачните технологии и електронни платформи трансформират средата и повишават мотивацията на учениците.

„За мен е чест да съм сред професионална общност на новатори. Иновациите са задължителна част за българското образование, защото очакванията от страна на бизнеса, родителите и децата е огромно. За целта са нужни хора като вас, отворени към новото, които не се страхуват да експериментират. Поколението Z не следва, а изследва“, обърна се към организаторите Сачева. Тя подчерта, че МОН подкрепя дигитализацията на учебния процес и направи уговорката, че технологиите са само инструмент за постигане на по-високи резултати, затова трябва да се търси балансът.

Към момента 294 училища у нас са със статут на иновативни, което е със 100 повече от миналата година. Рекордьор е столицата със 77, а на второ място се нарежда Пловдив, където те са 22. Деница Сачева бе удостоена с плакет „Посланик на добра воля“ на „Световен образователен форум България“. Отличието й бе връчено от председателя на фондацията Мария Гайдарова.

“Светът е изключително динамичен, децата технологично са по-напреднали от нас. Трябва да променим класната стая, начина на преподаване, да вкараме “умни” технологии и да дадем свобода на всеки преподавател. Системата все още е доста йерархична и не дава достатъчно възможност за експерименти. Да оставим костюмите и високите обувки, да сложим дънките и маратонките и да слезем при децата”, обърна се към участниците в майсторския клас зам.-кметът по образование и иновации Стефан Стоянов. Той заяви, че в 52 общински училища има въведени облачни технологии, а амбицията е догодина всички ученици от 5 до 12 клас да имат активни профили и достъп до облачни технологии.