Старият град отваря врати за пловдивските деца на 29 май. Майстори от задругата показват изделията си, в двора на “Златю Бояджиев” ще рисуват върху хартиени лампи

DSCF5794-620x465

Демонстрация на обредни хлябове е сред атракциите за децата, които Старият град организира в навечерието на 1 юни. На 29 май от 11 до 14 часа в къща “Недкович” ще бъде представена обредната храна на българите, както и традиционни специалитети от родопския край – пататник, клин, баница. В двора на къщата ще има изложба на изработени картички с кръстат бод, плетени на една кука медальони, пана от плъстена вълна.

Желаещите  да се докоснат до магията на занаятите, трябва да са в неделя между 11 и 14 часа край Лапидариума в Старинен Пловдив, където ще има детски панаир на занаятите. При лошо време изложението ще бъде преместено в Балабановата къща.  Импровизирани работилнички по керамика, плъсти,  художествени тъкани, везмо, царевична шума, рисувано стъкло и стъклодухане ще отворят майсторите от Регионална занаятчийска камара. Децата ще могат да усвоят първите стъпки на занаята и да изработят изделие, което да отнесат вкъщи за спомен.

Дефилето, предхождащо детския панаир, ще тръгне на 29 май в 10.30 часа от фонтаните пред Община Пловдив и  ще продължи до Лапидариума в  Старинен Пловдив, където кметът на район „Централен” Георги Стаменов ще открие събитието. След изпълненията на талантите от Общински детски комплекс, танцьорите от “Ера балет” ще представят спектакъла “101 далматинци”.

В галерия “Златю Бояджиев” театър “Хенд” ще изиграе “Криворазбраната цивилизация”. В двора на къщата децата ще могат да рисуват върху хартиени лампи. “Не ме изхвърляй – втори живот за отпадъците” е мотото на работилницата в аптека “Хипократ”. Там децата ще изработват предмети от рециклирани материали.

На сцената на Римския стадион от 18.30 часа е детският концерт от програмата на фестивала “Дни на музиката в Балабановата къща”. Публиката ще има среща с Народния хор при Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство с диригент проф. Костадин Бураджиев, както и с оркестъра на НУМТИ „Добрин Петков” с диригент доц. Пламен Първанов.

На самия 1 юни в Балабановата къща от 11 часа ще бъда открита изложба под атрактивното заглавие “И ние бяхме деца. Писателите като хлапета”.  Експозицията показва играчки и вещи, свързани с бита, възпитанието и обучението на децата от края на 19 и началото на 20 век.