Ученици и студенти доброволци от неформалната младежка група организират игри и забавления, правят терапевтична зона за емоционална подкрепа в отделението

17799386_1521053691247579_9000917150919833545_n

„Дейни и идейни” – така са нарекли себе си членовете на неформална младежка група, която обединява ученици и студенти доброволци. Първият проект, с който те заявяват себе си, е създаването на терапевтична зона за емоционална подкрепа на малките пациенти от Клиниката по детска хирургия на УМБАЛ “Св. Георги”. Проектът, който са защитили пред Министерството на младежта и спорта, е на стойност 7185 лева. В продължение на шест месеца доброволците ще посещават отделението, за да организират игри и забавления за децата в болницата, съобразени с тяхното състояние и възраст, разказа Екатерина Чобанова, която е студентка по психология.

Младежите имат подкрепата на завеждащия отделението проф. Пенка Стефанова, тъй като още миналата година са отделяли от времето си, за да участват във възстановяването на мъниците в болничната стая.

В проекта ще се включат около 30 доброволци, които ще преминат специализирани обучения за работа с деца и пациенти в хирургично отделение, както и по музикотерапия и арт терапия. Повечето са кадри на Националния алианс за работа с доброволци. Те ще посещават клиниката два пъти в седмицата, провеждайки занимания за разведряване на малките пациенти.

„Основен проблем на децата и техните родители) е психологическият дискомфорт в условията на болничната среда, който влияе пряко върху тяхното успешно оздравяване. Проектът ще им предостави възможност да общуват с добронамерени и позитивно настроени младежи, да получат внимание. Това ще интегрира децата с различен социален статус, с различен етнос и култура, ще подобри комуникацията между тях и ще развие толерантност у малките пациенти”, обясни Вероника Йовчева и добави, че другата цел на проекта е да засили доброволчеството сред ученици и студенти.