След 40-годишна пауза възродиха ритуала „Мартуфал” в Арман махала в присъствието на експерти от фондация „Тракия” в Анкара

„При всяка твоя целувка устните ми се превръщат в медени”, „Дойде Хъдърлез, почука на вратата, боядиса всичко в зелено, а моят любим се събуди от дълбок сън”. Тези и други наричания, характерни за ритуала „Мартуфал”, направиха момичета от ОУ „Йордан Йовков” и Професионална гимназия „Ана Май” в присъствието на генералния консул на Република Турция в Пловдив Хюсеин Ергани и учени от БАН и Пловдивския университет. Обичаят бе разигран в центъра на Арман махала, а режисьор на своеобразния спектакъл бе зам.-кметът на район „Северен” Красимир Асенов. Той е правил докторат именно за пространственото и културно развитие на Арман махала, разглеждайки два от ритуалите – Мартуфал и Кьорлюк, които вече са позабравени и само най-възрастните обитатели си спомнят в детайли магическите думи и действия.

Двадесетина момичета на възраст между 15 и 20 години пресъздадоха обичая. Цяла нощ желанията им, пуснати в менче с вода, престояват, а на сутринта се гадае бъдещето на всяка от девойките. 12-класничката Мелиса обясни, че водата се взима от седем кладенеца, заключва се под розов храст и кой каквото желание изтегли, такава съдба го очаква, според поверието. Бижута, сини мъниста против уроки, химикалка, закрепена към върбова клонка, и даже четка за зъби, бяха сложили момичетата в менчето. В ритуала участват само неомъжени, обясни 75-годишната баба Сюзме, която припомни наричания от своята младост: „Черницата дава плодове, листата й са малко, когато момчето е голямо, а момичето малко – целувката е сладка”.

Българският Гергьовден, турският Хъдрелез и ромският ритуал Какава обединиха Пролетните тържества, организирани от турското консулство под тепетата и Филологическият факултет на Пловдивския университет. Идеята е те да срещнат всички общности, които по характерен начин честват майския празник.

Празникът в Арман махала беше предшествен от оборка, в която се включи и консулът Ергани. Той се обърна към младежите, участници в акцията, с думите: „Вижте колко е хубаво сега, бъдете отговорни към средата, в която живеете! Изхвърляйте отпадъците на определените места!”

Съпричастни към празника станаха и експерти от фондация “Тракия” от Анкара, които раздадоха подаръци на девойките, с чието съдействие бе възроден застрашеният от изчезване ритуал.

„Тези ритуали трябва да се възстановяват и дори да се изведат извън махалата”, категорична е доц. Надежда Илиева от БАН, която в момента работи по проект „Пространствена сегрегация и отражението й върху социалната интеграция в Арман махала”. Изследването е фокусирано върху здравеопазване, образованието и културните традиции, но резултатите до момента показват капсулованост на жителите, която дори се е засилила през последните години.