Снимка: Списание Атлетика
Снимка: Списание Атлетика

Деветокласничката от Френска езикова гимназия „Антоан дьо Сент-Екзюпери“ Радина Величкова спечели сребърен медал от Европейския младежки олимпийски фестивал в Марибор, Словения. Тя завърши втора на скок дължина.

15-годишната пловдивчанка записа най-добрия си резултат за сезона 6.09 м и завърши на второто място, а пред нея се оказа само унгарката Бори Росзхаги.

В рамките на няколко минути Радина участва и на финала на 100 м, където завърши шеста с време 12.07 секунди.

Тя е възпитаничка на една от легендите в българската атлетика Ива Пранджева. Обучава се в паралелка с френски език във ФЕГ. През януари т.г. Радина направи най-впечатляващото представяне от всички участници в зала „Асикс арена“ в София след четири изяви в секторите и на пистата. 15-годишната атлетка подобри рекорда на България в тази възраст още в сериите със 7.50, след което повтори това постижение на финала за убедителната си победа. С постижението си на 60 м Радина подобри националния рекорд на Габриела Лалева – 7.52, от 20 януари 2007 г. Пловдивчанката се позиционира на трето място в световната ранглиста за девойки под 18 години за 2023 г.