Учениците от СУ „Любен Каравелов“ събраха информация за 400 експоната на български и английски за улеснение на посетителите

Седмокласници от училището представиха интерактивна карта “Билките на България” на открит интердисциплинарен урок в планетариума

Деветокласници създадоха QR кодове за залите с бозайници и птици в Природонаучния музей. Днес учениците от СУ „Любен Каравелов“ довършиха детайлите по поставянето на стикерите с матричните баркодове, които ще дават обща информация за животните, тяхното местообитание и разпространение. При това на български и на английски език, в добавка със снимка. Само за три седмици момчетата и момичетата от 9 б клас, разпределени в екипи, успели да се съберат данни и подготвят кодове за 400 експоната.

„На всеки от нас се паднаха по 16 екземпляра, но за да улесним работата си, създадохме таблица, в която да нанасяме нужните данни“, обясни ръководителят на проекта Иван Копарански. И добави, че основният двигател на проекта и реализацията му е преподавателят по биология Станислав Джапаров. Идеята е да бъдат обхванати и други зали на музея за улеснение на посетителите.

В подкрепа на учениците към инициативата се присъединили също преподавателите по български език Нина Тошкова (проверила правописа на табелите), по английски – Елена Билюкова, Гергана Петрова и Гергана Венчева (помогнали за превода), по география – Габриела Георгиева (за точност на информацията) и Боряна Василева по информационни технологии (за създаване на кодовете).

Докато 9-класниците поясняваха на посетителите как да сканират кодовете, в планетариума на музея реализираха интердисциплинарен урок седмокласниците от училището. В продължение на няколко месеца те работили по изготвянето на интерактивната карта „Билките на България“, която представиха днес.

За да мотивират учениците, учителите по български, математика, природни науки и информационни технологии започнали работа по проекта, разделили ги на екипи и поставили задачи да представят интерактивна карта с растения, които са хербаризирани и с описани характеристики, свързани с химичен състав и местата, на които се срещат. Част от предварителната подготовка на учителите е изготвяне и представяне на презентация с инструкции как се изготвят хербарии. Те организират импровизирана библиотека с книги за билките, които всеки учител е донесъл от дома си. Учениците имат възможност да търсят информация от различни източници, да я сравняват и оценяват. По този начин правят описание на растенията според изискванията на проекта.

Децата събирали билките на терен сред природата, а отговорниците координирали работата на групите. По време на целия процес учителите влизат в ролята на ментори на своите ученици, като по този начин стимулират лидерските им умения.

„Вие сте добри във всичко, много израснахте, докато работите по картата, изминахте труден път, за да стигнете до тук“, похвали учениците си Джапаров. Преди дни проектът получи специалната награда от събитието за споделяне на успешни примери в образованието „Добрите практики на фокус“ в столицата. Директорът Славка Щерева не скри удовлетворението си от съвместната работа на ученици и учители и от това, че картата ще може да се ползва от всеки, който прояви интерес, тъй като ще бъде качена на сайта на училището.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.