Проектът на учениците от ПГ по електроника и електротехника, при който електронен дисплей отчита отбелязаните в съответния кош точки, им донесе национална победа SUPER STEM EUROPE Sports

Започнали с изработването на слънчева карта на училището, избирайки най-светлите точки за максимална ефективност. На баскетболното табло проектирали електронен дисплей, който отчита точките, отбелязани в съответния кош. Дисплеят ще се захранва със соларен панел, намиращ се на защитено място – зад таблото на коша.

„Идеята се роди в часовете по STEM във връзка с използването на слънчевата енергия. Решихме да създадем проект за соларен баскетболен кош, защото смятаме, че физическата активност сред нашите връстници е доста ниска, което води и до нездравословен начин на живот. По-голямата част от деня си прекарват в учене и подготовка на домашни, в социалните мрежи и пред компютърните игри“, обясняват авторите на проекта Иво Абрашев, Мирослав Кущилов, Атанас Аргиров от ПГ по електротехника и електроника. Деветокласниците решили да създадат нещо атрактивно и иновативно, което да даде възможност на учениците да спортуват и да се забавляват едновременно.

Според проекта, за да се отчете попадение в коша, ще се използват два сензора – механичен (поставен на игрището) и датчик за движение, монтиран на таблото, непосредствено под мрежата на коша. Механичният сензор е проектиран така, че да отчита преминаване на топката само отгоре надолу. Двата сензора работят съвместно, като за правилното отчитане на попадение първо трябва да бъде задействан механичният сензор и след това този за движение. По този начин се гарантира, че топката преминава първо през ринга и после през мрежата, уточняват момчетата.

За определяне броя на точките предвидили да се използва  LIDAR сензор. В реално време той изгражда 3D модел на игралното поле и така проследява дали топката е изстреляна от „линията на 3-те точки“ или пред нея. Този сензор се управлява от Arduino контролер със съответния програмен код.

Възможността играчите да наблюдават отчитането на резултата на електронното табло носи двоен ефект – от една страна ги мотивира да продължат активността в играта, а от друга  – поражда интерес към спорта, категорични са деветокласниците, чиито научен ръководител е инж. Нина Райчева.