Ученици от СУ “Асен Златаров” в Първомай разработиха и дигитално приложение „Romeo & Juliet“ в помощ на изучаващите английски

IMG_0572

Ученици от Първомай спечелиха триседмичен езиков лагер в Русия. Отборът по руски език на СУ “Асен Златаров“ (Митко Йорданов, Даниела Иванова, Даниела Ангелова, Биляна Тенева, Пламен Митков, Адриана Забънова, Ива-Деница Антонова, Стойко Кръстев и Михаил Славов) спечели Международния конкурс на Държавния институт по руски език „А.С.Пушкин“.

В конкурса участваха 215 отбора от цял свят и първомайските ученици са сред 18-те отличени, които ще отидат на езикова ваканция. Деветокласниците с ръководител Радка Муратева – старши учител по руски език, работили два месеца в онлайн платформата на Института, като преминали през три състезателни етапа – изработване на видеоклип – представяне на отбора, полагане на тестове по руски език и изготвяне на презентация. Учениците благодарят и на преподавателя си  Татяна Попова, която била IT-консултант на отбора.
Училището за трета учебна година предлага обучение в профил „Чужди езици“ с убеждението, че владеенето на чужди езици и информационни технологии са водещите компетенции в XXI век.

Две от десетокласничките на училището пък са класирани за националния кръг на олимпиадата по информационни технологии. Интерактивната дигитална апликация „Romeo & Juliet“, разработена от Боряна Вълкова и Кристина Стоева от X а клас, получи максималния брой точки на областния кръг. Момичетата използвали едно от най-популярните произведения на Шекспир – „Romeo & Juliet“, като приложението им има за цел да улесни изучаващите английски да комуникират на неговия език, да им помогне за усвояване на правоговора и да развие креативността им. То включва филмови епизоди и комикси, а заданията към всеки от тях улеснява работата на учителите и я прави по- атрактивна.
Проектът на Боряна и Кристина е в направление мултимедийни приложения за ученици между 9 и 12 клас. Това е едно от 5 направления, в които са участвали над 900 предложения. Допуснатите проекти във всяко едно направление са само 20.

През пролетната ваканция ще бъдат освежени две класни стаи, ще бъде довършен ремонтът на учителската стая и облагороден училищният двор.