Открита класна стая и нова детска площадка ще има в „Малкият принц” и „Зора” по проекти на ПУДОС

С екологична лаборатория, класна стая на открито и нова детска площадка ще се сдобият три детски градини в район „Централен“, които спечелиха проекти в конкурса „Обичам природата – и аз участвам“ по ПУДООС.

В двора на ДГ „Буратино“ ще бъде изградена екологичната класна стая, в която ще се правят лабораторни научни изследвания по метода на Мария Монтесори. Постройката ще е изцяло от дърво и екологични материали и ще осигурява места за работа на 15 деца. Подовата настилка ще е прозрачна и през нея ще се виждат поставените дървени пънчета и стружки. Вътре малчуганите ще ходят боси, като по-малките ще играят образователни игри и ще редят пъзели, а по-големите ще правят изследвания на специални масички.

„Децата ще правят хербарии с растителни видове, събрани от двора и ще проследяват цикъла на живот при растения, животни и хора.  Постройката ще бъде оградена от саксии, в които ще се отглеждат билки и подправки“, разказа директорът на ДГ „Буратино“ Димитрия Добрева.

Тя допълни, че в къщичката ще бъдат инсталирани далекоглед и микроскоп, ще има и познавателни табла за планетите и Космоса, както и за устройството на човешкото тяло.

ДГ „Малкият принц“ ще има нова класна стая в двора на градината.

„На 4 дървени ергономични маси с пейки ще работи една група от около 25 деца. Те ще провеждат уроци на открито, свързани с опазване и наблюдение на околната среда. Предвидили сме и библиотека с енциклопедии, книги и хербарии от различни природни материали“, поясни директорът на ДГ “Малкият принц“ Анелия Божанова.

В съседство на класната стая ще има зона, където децата да се раздвижат след заниманията. Тя ще е покрита с ударопоглъщаща настилка, върху която ще се монтира дървено мостче за баланс.

В ДГ “Зора“ ще бъде инсталирано ново голямо комбинирано съоръжение за игра с пързалки, катерушки и пейки“, информира директорът Дора Янева.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.