Шестокласниците от иновативната паралелка на СУ “Патриарх Евтимий” свириха на моркови и патладжани и влязоха в ролята на актьори на петия си поред открит урок

Доматът е растение от от семейство Картофови и неговата родина е Южна Америка. Според ботаниката той се причислява към плодовете, но според готварството спада към зеленчуците и се приема за такъв. Определянето му към зеленчуците става с решение на Върховния съд на САЩ на 10 май 1893 г, който приема доводите, че доматът се използва за салата и основно ястие, а не за десерт.

Тези и други любопитни факти, при това на английски и български, научиха гостите на открития урок за здравословния начин на живот и хранене, представени от иновативната парелелка на СУ „Патриарх Евтимий”. Шестокласниците, които се обучават по проект „Клас без хартия”, дадоха актуални сведения за най-големите страни производители на слънчоглед, ориз и пшеница. Децата представиха диаграми за износа на олио, говориха за полезните хранителни съставки на различните плодове и зеленчуци и дори почерпиха присъстващите със свежи ягоди.

Изключително атрактивен бе импровизирания концерт, на който те показаха как зеленчуците могат да се превърнат в музикални инструменти и свириха на моркови и патладжани. Не по-малко емоции предизвика състезанието с препятствия, на което участниците трябваше да демонстрират бързина, точност и прецизност при пренасянато на кошници с ябълки. Всички бяха облечени в бели тениски с шевици, които подхождаха и на драматизацията на главата „Радини вълнения” от Вазовия роман „Под игото”. Децата се похвалиха, че сами са ги измайсторили в часовете по изобразително изкуство и предприемачество.

Учениците от 6 д клас бяха основни участници и в образователния семинар „Да осиновим Адата”. Живеят ли видри и какви защитени животни и птици има в река Марица,  какво е гео-купол, как се строи с естествени материали бяха темите, по които добиха нови знания децата от иновативната парелелка по проекта от програмата на Пловдив- Европейска столица на културата. От експертите те научиха още как да опазваме реката и как се взима водна проба от брега.

В  „Клас без хартия“ традиционните учебници са заменени с електронни ресурси, използва се електронна  платформа, в която децата пишат домашни и решават тестове онлайн. Основната цел на иновацията е чрез екипната работа на учители и ученици да се повиши мотивацията за учене чрез развиване на умения.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.