Шестокласниците от иновативната паралелка на СУ “Патриарх Евтимий” свириха на моркови и патладжани и влязоха в ролята на актьори на петия си поред открит урок

Доматът е растение от от семейство Картофови и неговата родина е Южна Америка. Според ботаниката той се причислява към плодовете, но според готварството спада към зеленчуците и се приема за такъв. Определянето му към зеленчуците става с решение на Върховния съд на САЩ на 10 май 1893 г, който приема доводите, че доматът се използва за салата и основно ястие, а не за десерт.

Тези и други любопитни факти, при това на английски и български, научиха гостите на открития урок за здравословния начин на живот и хранене, представени от иновативната парелелка на СУ „Патриарх Евтимий”. Шестокласниците, които се обучават по проект „Клас без хартия”, дадоха актуални сведения за най-големите страни производители на слънчоглед, ориз и пшеница. Децата представиха диаграми за износа на олио, говориха за полезните хранителни съставки на различните плодове и зеленчуци и дори почерпиха присъстващите със свежи ягоди.

Изключително атрактивен бе импровизирания концерт, на който те показаха как зеленчуците могат да се превърнат в музикални инструменти и свириха на моркови и патладжани. Не по-малко емоции предизвика състезанието с препятствия, на което участниците трябваше да демонстрират бързина, точност и прецизност при пренасянато на кошници с ябълки. Всички бяха облечени в бели тениски с шевици, които подхождаха и на драматизацията на главата „Радини вълнения” от Вазовия роман „Под игото”. Децата се похвалиха, че сами са ги измайсторили в часовете по изобразително изкуство и предприемачество.

Учениците от 6 д клас бяха основни участници и в образователния семинар „Да осиновим Адата”. Живеят ли видри и какви защитени животни и птици има в река Марица,  какво е гео-купол, как се строи с естествени материали бяха темите, по които добиха нови знания децата от иновативната парелелка по проекта от програмата на Пловдив- Европейска столица на културата. От експертите те научиха още как да опазваме реката и как се взима водна проба от брега.

В  „Клас без хартия“ традиционните учебници са заменени с електронни ресурси, използва се електронна  платформа, в която децата пишат домашни и решават тестове онлайн. Основната цел на иновацията е чрез екипната работа на учители и ученици да се повиши мотивацията за учене чрез развиване на умения.