Концерти и детски спектакли в афиша на “Класик OPEN AIR”

Дворът на пловдивския филиал на Техническия университет, където естественият декор се допълва от военен самолет, ще се превърне в открита лятна сцена на Опера Пловдив. В три поредни вечери от 1. до 3. юни публиката ще се наслади на прекрасна музика в рамките на програмата Класик OPEN AIR. Идеята да се популяризират нови локации с потенциал за развитие на градска култура.

Проектът стартира с „Музика в кадър: хората в неделя”, който обединява прожекция на немия немски филм от 1929 година „Хората в неделя” („Menschen am Sonntag”) с изпълнение от оркестъра на Опера Пловдив на филмовата музика, създадена специално за него от италианския  композитор и диригент Тициано Пополи. Филмът описва живота на берлинчани в неделен летен ден между двете войни и е признат като гениална работа, важна не само в развитието на немското кино, но и на Холивуд. Идеята да се съчетае филмът със симфоничен оркестър е на  Гулеймо Папа и се осъществява в сътрудничество с Италианския културен институт в София. За проекта ще бъде изграден и филмов екран в открития двор. Начален час – 21: 15 на 1.юни.

На 2. юни е концертът „Романтична събота” от поредицата „Малка нощна музика” на Опера Пловдив. Маестро Диан Чобанов е подбрал популярни класически творби от Черкин, Чайковски, Верди, Пиацола, като продължение на програмата, изпълнена край Пеещите фонтани. Солисти са Мичо Димитров (цигулка) и Евгения Ралчева (сопран). Началото е 19 в часа.

В неделния 3. юни децата ще се забавляват с мюзикъла „Вълкът и седемте козлета” от Александър Владигеров с участието на солисти и балета на Опера Пловдив. Спектакълът на режисьора Славчо Николов е от 17: 30 часа.