dav

7-класничка от ОУ „Райна Княгиня“ презентира емблематични места от Австрия, изобразени върху сладкото изкушение

Лятната резиденция на хабсбургите – една от основните туристически забележителности на Виена, грейна върху торта. Снимка на двореца Шьонбрун бе принтирана на една от страните на захарен многоъгълник, който се появи в часа по георграфия в ОУ „Райна Княгиня“. Наред с презентацията си, Рада Ковачева от 7 д клас избрала нестандартен начин да представи Австрия пред своите съученици. Заданието на преподавателя Диана Гатева било седмокласниците да изготвят проект на тема: „Страни в Европа“. В училището, което е иновативно, от години вече е заложен проектно ориентираният подход на работа по всички предмети.

Преди да започнат да изучават континента Европа, Гатева дала на всеки ученик държава, за която да направи проект или презентация. Рада поразила всички, когато се появила в класната стая със своето оригинално „сладко“ решение. Освен една от най-големите атракции – Шьонбрун, включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО като забележителен бароков ансамбъл, на друга от страните на многоъгълника бил изобразена крепостта от 11 век Хоензалцбург. Замъкът, изграден на най-високото място в Залцбург, привлича целогодишно туристи. Третата от снимките върху тортата представя Гросглокнер – най-високият връх в Австрия. Първенецът на Австрийските Алпи е 3798 метра. Друг от принтовете изобразява крепостта Шлосберг в Грац, разположена на живописен хълм, който се издига на 500 метра надморска височина. Достойно място е отредено и на Моцарт, чийто портрет върху тортата, ограден с оригинална рамка, напомня за музикалния гений.

Освен тортата, Рада направила и презентация, с която запознала съучениците си подробно с всяка една от забележителностите, а те я затрупали с въпроси. До последно се колебаели дали да „унищожат“ оригиналния захарен проект, но накрая не издържали и тортата била разпределена поравно за всички.