С испански ритми и романси на китара студенти с посребрени коси дадоха старт на новата учебна година. КЦМ дари мултимедия и принтер за лекциите

Парапсихолог, счетоводител и общински служител са сред първокурсниците

DSCF1869

Двоен скок на пенсиите пожела на старта на новата учебна година ректорът на Национален български университет „Трета възраст” акад. Ганчо Попов. Официалното откриване за посрещането на първия и втория випуск студенти, се състоя в Пенсионерския клуб в квартал „Гагарин”. Пловдивският филиал на вуза събра около петдесетина мераклии за знания над 55 години. За церемонията пристигна инициаторът за създаване на университета, който е  изтъкнат специалист по човешки ресурси, автор на монографии, книги и справочници. Целта на висшето училище е да осмисли живота на възрастните хора, да подпомага да преодоляват социалната изолация и да се грижи за физическото и психическото им здраве. Напълно безплатно, разчитайки на спонсори.

„Трябва да поведем битка за достоен живот. Вие сте изградили тази България”, обърна се акад. Попов към студенти и заяви, че в Македония пенсията е 209 евро, а в Сърбия – 216, а лекарствата са безплатни. Той посочи още, че в съседна Гърция възрастните хора получават по 450 евро месечно, както и 13-а пенсия, а в Турция – 411, а лекарства се пазаруват с огромна отстъпка. Затова университетът ще настоява пред държавата за минимална пенсия от 400 лева, а за хората над 65 години – и безплатни лекарства и зъболечение.

Вместо със студентския химн, началото на академичната година бе дадено с испански ритми и романси на китара в изпълнение на Никола Бормутев. Музикантът е дългогодишен преподавател по китара в България и Германия, който има издадени два компактдиска.

За да модернизират обучението, от КЦМ дариха мултимедия и принтер със скенер. Новите придобивки бяха връчени официално на днешното откриване от пиара на фирмата Мара Русенова.

Програмата за втората учебна година предвижда обучения един път месечно, които ще се водят от различни лектори в зависимост от интересите на студентите. Анкетно проучване показало, че най-многобройни са желаещите да учат компютри, за да са на „ти” с модерните технологии и да могат да си чатят с деца и внуци. От управата на университета имат идея да поканят за обучители ученици от горните класове в домовете „Мария Луиза” и „Олга Скобелева”. Така ще помогнат и на децата, лишени от родителски грижи да заработят за джобни, а едновременно с това ще осигурят по-евтини лектори в тяхно лице. Таксата за студентите ще е максимум 2 лева.

DSCF1866

Обитатели на Дома за възрастни хора „Св. Василий Велики“ отново заеха предни позиции на откриването и обещаха да бъдат редовни и втората година. В редиците на първокурсниците бе Елена Павлова, популярна повече с псевдонима си Вселена. 68-годишната дама раздаде визитки, в които се изреждат всичките й умения – като парапсихолог, рейки мастер, нумеролог и астролог. Възрастната дама обясни, че се занимава също с ясновидство и че прави бизнес прогнози, затова и клиентите й били доста високопоставени личности, но предпочете да не назовава имена. Сред новите попълнения е и 64-годишна счетоводителка, дългогодишната служителка в общината Величка Найденова, която ще е протокол на филиала, а Виолета Лазарова влиза в ролята на пиар.

Телефони за записвания:

Маргарита Гутева  – 0895 070242

Мария Андонова  – 0876 192936

DSCF1872