Режат паралелка в ОУ „Драган Манчов“, разкриват две по Монтесори – в СУ „Св.св.Кирил и Методий” и в „Антим I”

Две училища в район „Южен” и „Тракия” ще приемат рекорден брой първокласници, стана ясно от електронната система за прием, където директорите обявиха паралелките, които разкриват. ОУ ”Димитър Талев” и СУ „Черноризец Храбър” имат по 6 паралелки, което се равнява на 144 деца. Две от паралелките в „Д. Талев” ще са иновативни – сутрин децата ще учат само български и математика, а самоподготовката ще е след всеки час. Целта е преди обед, когато са по-концентрирани, те да получават нови знания, които веднага след часа да затвърждават с упражнения. Междучасието ще е доста по-голямо от обичайното – половин час. За следобед остават часовете по музика, изобразително изкуство, физическо и технологии, както и заниманията по интереси.

За трета поредна година приемът на ученици в първи клас в общинските училища ще се осъществи чрез системата за електронно централизирано класиране и записване.

Родителите на децата, родени през 2012 година, които подлежат на задължителен прием в първи клас, вече могат да подават заявления онлайн. На адрес priem.plovdiv.bg те ще се регистрират за участие в първото класиране на своите деца. Моментът на подаване на заявлението няма да има тежест при класиранията. За първото, което е на 5 юни, родителите следва да подадат заявления до 3 юни. Системата не позволява въвеждане на второ заявление за едно дете.

Голям брой първокласници ще приемат училищата в „Тракия”. Местата в „Софроний Врачански” са 132, където децата от първи до четвърти клас обядват срещу купон от левче. Останалите 1.50 се компенсират по програма „Поевтиняване на ученическото столово хранене”. 132 са местата и в „Димитър Матевски”, което вече има работещ плувен басейн, два физкултурни салона и зала за спортна стрелба. „Св. Седмочисленици”ще приема с една паралелка повече от миналата година или 88 първолаци.

И тази година се очертава битка за училищата в „Централен”, към които традиционно има сериозен наплив. ОУ „Ал. Константинов” отново ще има три паралелки, което прави 72 деца. С втората си сграда училището успя да премине изцяло на едносменен режим. Толкова са местата и в ОУ „Душо Хаджидеков”, където обучението е двусменно, но във втория корпус – бившето „Георги Бенковски”, ще има още две паралелки или 48 деца. Тези, които изберат втората сграда, печелят обучение на една смяна в начален курс.

66 първолаци ще приеме ОУ „Антим I”. Една от паралелките ще е по метода на Монтесори, а останалите две залагат на английски, компютърно моделиране и изкуства. Втората Монтесори паралелка ще бъде в СУ „Св.св. Кирил и Методий”. Миналата година училището започна пилотно обучение на първите деца в специално оборудвани класни стаи. Приемът за Монтесори е по общия ред, като по-голям шанс имат децата от района. Тази година завършват и първите малчугани от подготвителните групи в детските градини, които въведоха експериментално метода. СУ „Св.св. Кирил и Методий” ще приеме общо 72 първокласници, като останалите две паралелки са с разширено изучаване на български, музика и хореография или български и изобразително изкуство. В съседното ОУ „Драган Манчов” режат една паралелка, тъй като училището е на двусменен режим, и първокласниците ще са 72. Прием за толкова обявява и ОУ „Елин Пелин” в „Западен”. Същият брой места е съгласувала общината и в ОУ „Кочо Честеменски”.

СУ „Патриарх Евтимий”, ОУ “Княз Александър I” СУ „П. Хилендарски” ще имат по 96 първокласници или по четири паралелки. Арменското училище ще разкрие две.

110 са местата в ОУ „Райна Княгиня” – училището в „Северен”, за което има най-сериозен наплив. Това е с 10 по-малко от миналата година. 120 са местата в началното „Хр. Ботев” в района. Другото начално, към което има изявен родителски интерес – „П.Р.Славейков”, обявява прием на 92 първокласници, но обучението там е на две смени. 72 ще бъдат първолаците в СУ „Пейо Яворов”. Това е с 14 по-малко от миналата година. По-висок прием обявяват обаче другите две училища в „Северен” – СУ „Н. Вапцаров” и СУ „Хр.Г.Данов”. Те ще приемат по 66 първокласници, при 44 предходната година.

Четири са паралелките в ОУ „Яне Сандански”, което е сред предпочитаните в „Южен”. 120 първокласници ще има в СУ „К.Кирил Философ”. В СУ „Константин Величков” са 72, където предлагат допълнително хореография и компютърно моделиране.

В „Източен” първокласниците са най-много в ОУ „Пенчо Славейков” и ОУ „Димчо Дебелянов”, където обявяват по 110 места. В СУ „Найден Геров” ще има три паралелки, а в СУ „Симон Боливар” – две.

Системата позволява за всяко дете родителят да може да избере до 5 желани училища, независимо от адресната му регистрация. Предвидени са автоматични проверки на адресите, уточняват от общината. При класиране на дете с подадени неверни данни, то няма да бъде записано и ще участва на следващия етап за останали свободни места.

 

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.