Режат паралелка в ОУ „Драган Манчов“, разкриват две по Монтесори – в СУ „Св.св.Кирил и Методий” и в „Антим I”

Две училища в район „Южен” и „Тракия” ще приемат рекорден брой първокласници, стана ясно от електронната система за прием, където директорите обявиха паралелките, които разкриват. ОУ ”Димитър Талев” и СУ „Черноризец Храбър” имат по 6 паралелки, което се равнява на 144 деца. Две от паралелките в „Д. Талев” ще са иновативни – сутрин децата ще учат само български и математика, а самоподготовката ще е след всеки час. Целта е преди обед, когато са по-концентрирани, те да получават нови знания, които веднага след часа да затвърждават с упражнения. Междучасието ще е доста по-голямо от обичайното – половин час. За следобед остават часовете по музика, изобразително изкуство, физическо и технологии, както и заниманията по интереси.

За трета поредна година приемът на ученици в първи клас в общинските училища ще се осъществи чрез системата за електронно централизирано класиране и записване.

Родителите на децата, родени през 2012 година, които подлежат на задължителен прием в първи клас, вече могат да подават заявления онлайн. На адрес priem.plovdiv.bg те ще се регистрират за участие в първото класиране на своите деца. Моментът на подаване на заявлението няма да има тежест при класиранията. За първото, което е на 5 юни, родителите следва да подадат заявления до 3 юни. Системата не позволява въвеждане на второ заявление за едно дете.

Голям брой първокласници ще приемат училищата в „Тракия”. Местата в „Софроний Врачански” са 132, където децата от първи до четвърти клас обядват срещу купон от левче. Останалите 1.50 се компенсират по програма „Поевтиняване на ученическото столово хранене”. 132 са местата и в „Димитър Матевски”, което вече има работещ плувен басейн, два физкултурни салона и зала за спортна стрелба. „Св. Седмочисленици”ще приема с една паралелка повече от миналата година или 88 първолаци.

И тази година се очертава битка за училищата в „Централен”, към които традиционно има сериозен наплив. ОУ „Ал. Константинов” отново ще има три паралелки, което прави 72 деца. С втората си сграда училището успя да премине изцяло на едносменен режим. Толкова са местата и в ОУ „Душо Хаджидеков”, където обучението е двусменно, но във втория корпус – бившето „Георги Бенковски”, ще има още две паралелки или 48 деца. Тези, които изберат втората сграда, печелят обучение на една смяна в начален курс.

66 първолаци ще приеме ОУ „Антим I”. Една от паралелките ще е по метода на Монтесори, а останалите две залагат на английски, компютърно моделиране и изкуства. Втората Монтесори паралелка ще бъде в СУ „Св.св. Кирил и Методий”. Миналата година училището започна пилотно обучение на първите деца в специално оборудвани класни стаи. Приемът за Монтесори е по общия ред, като по-голям шанс имат децата от района. Тази година завършват и първите малчугани от подготвителните групи в детските градини, които въведоха експериментално метода. СУ „Св.св. Кирил и Методий” ще приеме общо 72 първокласници, като останалите две паралелки са с разширено изучаване на български, музика и хореография или български и изобразително изкуство. В съседното ОУ „Драган Манчов” режат една паралелка, тъй като училището е на двусменен режим, и първокласниците ще са 72. Прием за толкова обявява и ОУ „Елин Пелин” в „Западен”. Същият брой места е съгласувала общината и в ОУ „Кочо Честеменски”.

СУ „Патриарх Евтимий”, ОУ “Княз Александър I” СУ „П. Хилендарски” ще имат по 96 първокласници или по четири паралелки. Арменското училище ще разкрие две.

110 са местата в ОУ „Райна Княгиня” – училището в „Северен”, за което има най-сериозен наплив. Това е с 10 по-малко от миналата година. 120 са местата в началното „Хр. Ботев” в района. Другото начално, към което има изявен родителски интерес – „П.Р.Славейков”, обявява прием на 92 първокласници, но обучението там е на две смени. 72 ще бъдат първолаците в СУ „Пейо Яворов”. Това е с 14 по-малко от миналата година. По-висок прием обявяват обаче другите две училища в „Северен” – СУ „Н. Вапцаров” и СУ „Хр.Г.Данов”. Те ще приемат по 66 първокласници, при 44 предходната година.

Четири са паралелките в ОУ „Яне Сандански”, което е сред предпочитаните в „Южен”. 120 първокласници ще има в СУ „К.Кирил Философ”. В СУ „Константин Величков” са 72, където предлагат допълнително хореография и компютърно моделиране.

В „Източен” първокласниците са най-много в ОУ „Пенчо Славейков” и ОУ „Димчо Дебелянов”, където обявяват по 110 места. В СУ „Найден Геров” ще има три паралелки, а в СУ „Симон Боливар” – две.

Системата позволява за всяко дете родителят да може да избере до 5 желани училища, независимо от адресната му регистрация. Предвидени са автоматични проверки на адресите, уточняват от общината. При класиране на дете с подадени неверни данни, то няма да бъде записано и ще участва на следващия етап за останали свободни места.