Зрелостниците Евгени Стателов от ЕГ „Пловдив” и Радослав Димитров от МГ получават финансова подкрепа за завоювани медали на международни олимпиади

Две от стипендиите на фондация „Еврика”, която подкрепя даровити и изявени в науката и техниката ученици и студенти, дойдоха в Пловдив. Наградените се определят чрез конкурси или са за получени медали в международните средношколски олимпиади по математика, информатика, физика, химия и биология. Зрелостниците Евгени Стателов от ЕГ „Пловдив” и Радослав Димитров от Математическата гимназия са пловдивските победители, които получиха съответно 1200 и 1000 лева парична премия.

Евгени Стателов e миналогодишен носител на сребърен медал от Международната олимпиада по химия, като част от българския национален отбор. Интересът му към химията започва още с първите часове по предмета в седми клас, когато за първи път се среща с тази наука. Оттогава започва да се подготвя за кръговете на националната олимпиада  по химия, като разчита на помощта на учители в училище, а по-късно и на преподаватели от Химическия факултет на ПУ. Като осмокласник печели  второ и трето място от националното състезание по ключови компетентности по природни науки, а година по-късно става първи на националния кръг на олимпиадата по химия. Миналата година са и първите международни изяви на Евгени и на две от тях печели сребърен медал – на Международната олимпиада по химия в Братислава и Прага, и на Международната Менделеевска олимпиада в Беларус, откъдето взима и  награда за най-добро представяне на практичекия кръг. От Европейското състезание по природни науки през 2017 година в Копенхаген Евгени се завръща с бронзов медал. Амбицията му е да учи химия в Германия или Австрия, за да има възможност да се срещне със специалисти в тази област, а след това да приложи знанията си в България, когато се завърне от следването.

Радослав Димитров завоюва бронз от Международната олимпиада по информатика в Япония  през миналата година. 12-класникът се завърна и със сребърен медал от Младежката Балканиада по информатика, а през март м.г. – със златен от XII открита Московска олимпиада по информатика – едно от най-престижните състезания в света. През 2017 година Радослав се класира за участие на Европейския конкурс за млади учени (EUCYS) в Талин, след като се оказа сред петимата победителите от национален конкурс „Млади таланти“, организиран от МОН.

„Вие сте посланиците на България с най-силен глас. Вдъхновители, които ни помагат да намерим отговори на предизвикателствата на настоящето и бъдещето. Вие ни показвате, че любовта към знанието, дисциплината и упоритостта са тези, които водят до резултати“, обърна се към стипендиантите за 2018 г. еврокомисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел. Тя ги покани да се възползват от програмата за трансграничен стаж „Цифрова възможност“, която дава шанс на младежите да натрупат практически опит в цифрова компания в друга държава членка.