Председателят на Студентския съвет на Аграрния университет Христо Козаров грабна статуетката в раздел „Аграрни науки и ветеринарна медицина“, Елка Петрова от ПУ за втори път бе отличена в хуманитарното направление

Две от отличията „Студент на годината“, които се връчват ежегодно от Националното представителство на студентските съвети, дойдоха в Пловдив. Христо Козаров от Аграрния университет взе наградата в област „Аграрни науки и ветеринарна медицина“, а Елка Петрова от Пловдивския университет получи приза в раздел „Хуманитарни науки“. В града под тепетата се оказа и специалната награда за докторант – присъдиха я на Меги Дакова от ПУ „Паисий Хилендарски”.

Отличията в 16 категории бяха връчени снощи на официална церемония в столицата в присъствието на министъра на образованието Красимир Вълчев и председателя на НС Цвета Караянчева. Победителите са избрани измежду 100 номинирани от висшите училища в цялата страна.

Студентът на годината в сферата на аграрните науки Христо Козаров е третокурсник в специалност „Лозароградинарство“. Още от първи курс той застава начело на Студентския съвет в Аграрния университет. Тази година той взе участие в лятното училище на Шанхайския университет „Джао Тонг“. В обучителната програма за градски гори и модерно земеделие се включиха студенти от Румъния, Сърбия, Черна гора, Израел, Сингапур. Двуседмичната лятна програма съдържала академични лекции, посещение на Шанхайска изследователска станция за градските гори, на ботанически градини и модернизирани аграрни паркове. Христо е участвал в множество форуми, има и една научна публикация от конференция в Сърбия. Работил е по три научни проекта. Двата са в областта на земеделието, а с третия спечелил стипендия на клуб “Раунд тейбъл“ – с  екип от университета разработват робот, който разпознава плевели сред културите и ги унищожава. Христо е сред най-активните радетели за по-добри условия в студентските общежития. Инициира срещи с институции, за да осигури адекватни условия за живот на колегите си.

Елка Петрова от Пловдивския университет за втора поредна година е победител в категория „Хуманитарни науки” в националната надпревара. Тя учи „Славистика“ и има авторски изследвания в областта на езикознанието и фолклористиката. След завършването на магистърска степен иска да продължи с разработките си, но и да се занимава с преподавателска дейност.