Божидара Кирякова от Руската остава у нас и ще учи приложна лингвистика, Янко Щилянов от Английската избра право в едно от най-престижните висши училища в света

Началникът на Регионалното управление по образованието Иванка Киркова връчи почетното отличие на заслужилите зрелостници

Началникът на Регионалното управлението по образованието Иванка Киркова каза, че Пловдив се гордее с ученици като Божидара и Янко и връчи националните им дипломи в присъствието на всички експерти, които станаха на крака.
Началникът на Регионалното управлението по образованието Иванка Киркова каза, че Пловдив се гордее с ученици като Божидара и Янко и връчи националните им дипломи в присъствието на всички експерти, които станаха на крака.

С две национални дипломи се гордее Пловдив от тазгодишния випуск зрелостници. На мини церемония в Регионалното управление по образование днес пълните отличници от ЕГ „Иван Вазов” Божидара Кирякова и Янко Щилянов от ЕГ „Пловдив” получиха почетния документ, които се присъждат за постигнат общ успех 6.00 и призови места на национални или международни олимпиади, състезания и конкурси. Свидетели на радостното събитие бяха всички експерти, които станаха на крака. Началникът на РУО Иванка Киркова успя да връчи дипломата само на Божидара, която бе придружавана от майка си Димитрия и от преподавателя по български и отскоро зам.-директор на Руската гимназия Илко Василев. По стечение на обстоятелствата Димитрия Кирякова е преподавател по английски на Янко и получи вместо него отличието, тъй като зрелостникът е извън Пловдив.

„Това е признание за четиригодишен труд. Времето мина толкова бързо, защото беше наситено със събития. Три поредни години стигах до национално ниво в олимпиадата по испански език. Участвала съм и на състезания по руски. Нито един друг предмет обаче не е изоставал и крачка назад. Имах щастието с мен да работят такива добри учители, които да ме стимулират самата аз да изисквам максимума от себе си. Тази диплома е резултат от тези усилия”, признава Божидара. Тя е лауреат на националната олимпиада по испански, има призови места от чуждоезикови състезания, участвала е в научни лагери, а миналата година печели и стипендия от БАН.

Божидара е сред учениците на Руската гимназия, поставили основите на Библиотечния съвет към училището. Ежемесечно тийнейджърите организирали посещения на български автори в гимназията с идеята да запалят искрата към четенето и писането. Рене Карабаш и Александър Чобанов били сред първите гости. Членувала е в Ученическия съвет, който организира мащабната благотворителна кампания за лечението на Ники. Амбициозното момичето работи и за каузите на Националния алианс за работа с доброволци.

За разлика от доста зрелостници отличници от елитните гимназии, Божидара избрала не задграничен университет, а Великотърновския, където ще учи приложна лингвистика с испански и немски.

Божидара с майка си и бившия си класен, преподавател по български език и зам.-директор на Руската - Илко Василев.
Божидара с майка си и преподавателя по български език и отскоро зам.-директор на Руската Илко Василев.

„Пред мен никога не стоял въпросът у нас или в чужбина. Реших, че искам не просто да дам шанс на българското образование, а да докажа, че то е на ниво и че това ниво може да се покачва, стига повече млади хора да остават и да работят за това”, обяснява зрелостничката. Проучването, което сама си направила, показало, че именно Великотърновският университет пази традициите и реномето си, затова предпочела да стане студентка там.

12-класникът Янко Щилянов е приет право в Кеймбриджкия университет. Избрал да учи именно във Великобритания, защото гимназията му дала солидно обучение на английски език. За последните три години защитава името на училището в редица олимпиади по български и английски език, като в няколко от тях печели втори места на националните кръгове, а тази година става лауреат. Той е единственият пловдивчанин, който ще учи в едно от най-престижните висши училища в света и втория най-стар университет на Острова.

„Надявам се един ден да се върне в България. През изминалата година като преподавател по английски на 12-класници ми се наложи да напиша доста препоръки. За огромно мое щастие трима мои ученици се явиха на интервю в Кеймбридж. За съжаление само Янко беше приет”, сподели Димитрия Кирякова.

2 КОМЕНТАРА

  1. А как този Илко да бъде единственият!? Има още поне няколко ученици от Пловдив които са приети в престижни университети… Например Мирослав Маринов! Той е приет в Оксфордския университет! Не може просто така да давате грешна информация! 🙂

  2. Просто прочетете съседния материал – той е за специално за Мирослав Маринов. Преди да сипете критики

Коментарите са затворени.