20 номинирани от пловдивските висши училища се бориха за титлата в отделните категории на 16-тото издание на конкурса, организиран от НПСС

Две отличия „Студент на годината“ дойдоха в Пловдив. Националното представителство на студентските съвети (НПСС) отличи на официална церемония в УНСС снощи най-успешните и активни студенти на България в 16-тото издание на Националния приз “Студент на годината”. 20 кандидати от пловдивски висши училища бяха сред номинираните за титлата в различните категории, а предложенията от цялата страна тази година бяха рекорден брой – 140.

Събитието бе под патронажа на президента Румен Радев. Държавният глава връчи голямата наградата “Студент на годината 2022” на Радина Бодурова – третокурсничка във Висшето военновъздушно училище “Георги Бенковски”.

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков връчи наградата за “Правни науки” на Вяра Трифонова от ПУ „Паисий Хилендарски“ и каза, че я награждава за втори път след отличието й в конкурс за есе за правата на човека. Министър Зарков покани всеки от четиримата номинирани студенти в тази категория да посетят за една седмица Министерството на правосъдието. Вяра е третокурсничка в специалност „Право“ и е с успех 5.89. Владее английски и немски език. Тя е председател на Факултетния студентски съвет на Юридическия факултет на ПУ. Участва в редица публични лекции, конференции и семинари, получава втора награда в състезание симулация на съдебен процес пред Европейския съд по правата на човека. Участник в отбора на Пловдивския университет в международното състезание Джесъп.

В категория “Здравеопазване” наградата беше връчена от заместник-министъра на здравеопазването доц. Александър Златков на Здравко Иванов от Медицински университет-Пловдив. Здравко е петокурсник в специалност “Медицина”. Успехът му е 6,00. Владее английски, немски и френски език. Членува в Младежко научно дружество “Асклепий” и Асоциацията на студентите медици. Печели III място място в сесия “Internal Medicine Oral session” на XX International Congress of  Medical Sciences for students and young doctors. Получава награда за най-добър доклад в сесия “Therapeutic Session” на Science and Youth 2022.

В категорията “Чуждестранен студент в България” наградата беше връчена от посланика на Мароко у нас Закия Ел Мидауи на Марк Шнайдер от Германия, който се обучава в Медицинския университет във Варна.

За “Български студент, обучаващ се в чужбина” беше отличена Елена Николова, която учи висше образование в Италия. Наградата беше обявена от Атанас Мазнев – заместник-министър на електронното управление.

На церемонията бе връчена специалната награда на НПСС на доц. Лиляна Вълчева – председател на Националния браншови синдикат “Висше образование и наука”. Тя заяви, че студентската общност е уникална и сплотена, и изрази убеденост, че ще бъде направено всичко, за да се чува гласът на талантливите български студенти.

Конкурсът “Студент на годината” е учреден в началото на 2006 г. по инициатива на делегатите в Общото събрание на Националното представителство на студентските съвети в България. Основната му мисия е да популяризира, отличава и насърчава постиженията на българските студенти от всички области на висшето образование пред обществеността.