Пловдивчанката Ана Петрова, която учи в Софийския университет, бе отличена в категория "Правни науки".

Четвътокурсници от ПУ и АУ взеха статуетки за хуматитаристика и аграрни науки, пловдивчанката Ана Петрова от Софийския университет спечели в категория “Правни науки”

Пловдивчанката Ана Петрова, която учи в Софийския университет, бе отличена в категория “Правни науки”.

 

Четвъртокурсници от Пловдивския и Аграрния университет в Пловдив се подредиха сред носителите на приза “Студент на годината”. Отличията бяха раздадени снощи от Националното представителство на студентските съвети на официална церемония с подкрепата на министъра на образованието Красимир Вълчев.

Елка Петрова от Пловдивския университет е победител в категория „Хуманитарни науки”. Четвъртокурсничката получи наградата си от председателя на парламентарната комисия по образование. Милена Дамянова, която отправи призив към младите хора да избират хуманитарните науки. Елка учи в специалност „Славистика” и има авторски изследвания в областта на езикознанието и фолклористиката. Освен това пише есета и разкази, но амбицията й е да гради научна кариера

И в категория „Аграрни науки и ветеринарна медицина” наградата „Студент на годината” идва в Пловдив. Тазгодишната носителка е Бисерка Янкова, която е четвъртокурсничка по растителна защита в Аграрния университет.

Ана Петрова от Софийския университет е победител в категория „Правни науки”. Тя е пловдивчанка и е дъщеря на преподавателя по философия от ЕГ „Иван Вазов” Анелия Митева. Ана е част от отбора на СУ, който спечели международното състезание по право на Европейския съюз – Central and East European Moot Court Competition, организирано под егидата на Съда на ЕС и Центъра за Европейски правни науки към Университета в Кеймбридж, зае първо място в Национално студентско състезание за есеистични разработки „Адвокатурата – гарант за защита на правата” на Софийска адвокатска колегия. Стана номер едно и на Национално състезание по гражданско и търговско право – най-голямата надпревара за решаване на казуси в България. Участва множество проекти и програми на международно и национално ниво, провежда стажове в софийски кантори и участва в програма Fulbright в Софийски районен съд. Ана два поредни мандата е вицепрезидент на Национална асоциация на студентите юристи „ЕЛСА-България”; участва и в Младежки екип Европа към Представителството на Европейската комисия в България. Последното й отличие е отпреди няколко месеца – награда „Витали Таджер”, която се връчва всяка академична година на студент по право, който се е проявил с отличен успех и активна обществена дейност.

Общо 16 студенти от пловдивските вузове бяха номинирани за наградите, за които се бориха над 100 кандидати от цялата страна.