Габриела и Гергана от СУ „Хр.Г.Данов“ завоюваха призови места на националния конкурс „Децата на България пеят, танцуват, рисуват“

С два златни медала се завърнаха от националния конкурс “Децата на България пеят,танцуват, рисуват” Габриела Динева и Гергана Райчева от СУ „Хр.Г.Данов“. Талантливите момичета завоюваха призови места в направление „Народна музика“ в конкуренция със 100 изпълнители. Те се състезаваха в категория 2-4 клас на форума в Шумен, чиято цел е да насърчава талантливи деца и младежи в областта на изкуството. Второкласничката Габи се представи с тракийските народни песни „Тинка най-мънинка“ и „Петко на Рада пръстен даде“. Гери, която е в 3 клас, също заложи на тракийските ритми и изпълни „Тъмен се облак зададе“ и „Калино Радо, мари“.

Дарбата на двете момичета открива преподавателят им по музика в училище Михаил Тодоров. Той е основател на училищната вокална група „Веселите ноти“, в която те пеят.

„Веднага се откроиха като изключително музикални, затова започнах да работя инидивидуално с тях два пъти седмично. С Гергана вече две години изграждаме вокална техника и тя успя да спечели няколко национални награди. Вероятно е наследила таланта от майка си, която е завършила народно пеене, но професионално не се занимава с музика. Габи пее по-редовно от година насам и постига първите си успехи, което страшно я мотивира“, обяснява Михаил Тодоров. Той помолил своя колега акордеонист Алаксандър Маринов да пътува с децата на конкурса, за да им акомпанира, което донесло бонус точки за пловдивските участнички.

Следващото им участие е на „Орфеево изворче“ в Стара Загора. За конкурса се готви и 7-годишният Кристиян Михайлов от подготвителната група в училището.

За да насърчи талантите от вокалната си група, амбициозният учител по музика организира самостоятелен концерт на “Веселите ноти”. Със събраните от вход средства бяха закупени пет нови дивана и три маси за възрастните хора от Дом „Василий Велики“.