Александър Цветков от Частно училище „Дружба” и Димана Праматарова от МГ спечелиха призовите места. Демира от Математическата със злато от състезание на университета „Ломоносов”

Пловдивски таланти донесоха два златни медала от Сингапурско-азиатската училищна олимпиада по математика – SASMO. Престижното състезание се провежда изцяло на английски при невероятна конкуренция. Третокласникът от Частно училище „Дружба” Александър Цветков е носител на единствения златен медал за България за начален курс. Алекс се нарежда в топ 10% на златните медалисти в света. Освен в училище, той трупа знания и умения в Ученическа академия 21 век. Златен медал в своята категория завоюва и Димана Праматарова. Петокласничката от Математическата гимназия се справи перфектно с 25 задачи за 90 минути и постигна най-висок резултат за страната ни в нейната възрастова група. С изключително добър резултат е и още един възпитаник на Математическата гимназия – Петър Узунов. Следващото голямо изпитание, което му предстои, е финал на WMC в Мелбърн, Австралия.

Благодарение на стабилната си подготовка, пловдивските математически звезди пребориха над 30 хиляди участници от 20 страни.

Точно преди месец Димана и Виктор Точев от Частно училище „Дружба” донесоха два златни медала от Международната олимпиада по математика в Тайланд.

Сериозен математически успех в Москва постигна и шестокласничката от Математическата гимназия Демира Недева. Нейният проект спечели първо място и златен медал на финала на престижно състезание, което се проведе в Московския държавен университет “Ломоносов”. Разработката на Демира бе в област „Комбинаторика” и пребори конкуренцията от 70 проекта, представени от ученици от всички възрастови групи. Неин ментор е бившият възпитаник на МГ и многократен носител на престижни международни математически отличия Мирослав Маринов.