Сред новите случаи са и петима служители от персонала на детски градини

9 са новите случаи на коронавирус в детските и учебни заведения от Пловдивско, сочат данните на областната администрация.

Двама са заразените учители. Единият е класен ръководител на 3 е клас от ОУ „Димитър Талев“. Последното му посещение в училище е било на 18 ноември, затова се налага карантина на контактните. Отново класен на третокласници, но в ОУ „Васил Петлешков“, е дал положителна проба. Той е бил за последно в училище на 17 ноември, затова децата от 3 в клас са поставени под карантина.

Сред заболелите е учителят на 2 б група на ДГ „Дъга“. Последно му посещение в детското заведение е било на 13 ноември, под карантина са контактните деца и персонал.

В ДГ  „Десислава“ е заболял  учител на 3 група, който е бил за последно на работа на 17 ноември. Постановена е карантина на контактните  деца и персонал.

Сред новите случаи е и учител на 4 група на ОДЗ „Щастливо детство“ в Раковски, който е бил за последно на работа на 13 ноември. Под карантина са контактните деца и персонал.

Помощник-възпитател на подготвителна група в ДГ  „1 юни“ в Раковски също е с коронавирусна инфекция. Последното му посещение в детското заведение е било на 18 ноември, под карантина са контактните деца и персонал.

В ДГ  „Росица “  е  заболял домакинът, чийто последен работен ден е бил на 16 ноември и не се налага карантина.

Двама са заболелите ученици. Единият е второкласник от СУ „Софроний Врачански“. Детето е от 2 б клас, било е за последно в училище на 13 ноември, паралелката е поставена под карантина.

Другият диагностициран също е второкласник, но от ОУ „Христо Смирненски“ в Раковски. Детето е от 2 б клас, за последно е бил в клас на 17 ноември, паралелката е под карантина.

Извършват се епидемиологични проучвания и се вземат съответните противоепидемични мерки според конкретния случай.

Преподаватели от Асеновград възнамеряват да изпратят писмо до министъра на образованието и до Регионално управление на образованието, в което да призоват да се премине изцяло на онлайн обучение. Те посочват, че образованието в електронна среда дава положителни резултати. Учителите смятат, че трябва психолози да започнат да работят не само с учениците, но и с родителите и преподавателите.