Само едно момиче е постигнало 100 точки на изпита по БЕЛ, 25 са с максимален резултат по математика

11 ученици са с 0 точки и по двата предмета, показват данните на РУО

Само едно момиче е постигнало 100 точки на националното външно оценяване по български език и литература в 7 клас за Пловдив и областта. Затова пък 25 ученици от 9 училища са получили 100 точки на теста по математика, показват данните на Регионалното управление на образованието. Няма ученик с 200 точки от двата изпита, но двама кандидат-гимназисти са с резултат 199,5, каза началникът на РУО Антоанета Пакова.

На НВО по български език в Пловдивска област се явиха 5681 ученици, а по математика – 5652.

0 точки и по двата предмета имат 11 ученици.  Тази година по български език 0 точки са отбелязани за 45 ученици, а по математика 38 деца не са решили вярно нито една задача. Статистиката сочи, че резултатите на седмокласниците тази година са по-слаби от миналата. Пловдив се нарежда на шесто място по математика в страната (35.02 точки) и на девета позиция по български (53.34 точки).

Тази година от МОН не правят класация по училища с мотива, че отделните учебни заведения имат своя специфика и различен брой ученици и че не е редно да се съпоставят петима с 200.

Днес на сайта на РУО ще бъде публикувана статистика за момичета, момчета и общо за двата пола, за да може всеки родител ще провери къде в скалата по успех се намира неговото дете в Пловдив и областта. Това дава възможност да се прецени как да бъдат подредени желанията. Препоръката на експертите е да се посочват максимално много профили и специалности и в никакъв случай да не се рискува с по едно училище.

Припомняме, че профилираните паралелки тази година са общо 82, в Пловдив град са 62. В ЕГ „Иван Вазов“, ЕГ „Пловдив“ и Математическата гимназия (с изключение на професионалните паралелки) приемат равен брой момчета и момичета, съответно по 117, 130 и 65. В Хуманитарната гимназия съотношението е 70:30 в полза на девойките (40 момчета, 90 момичета). Във Френската гимназия квота няма, общият брой ученици е 208. Толкова е и в Националната търговска гимназия.

Професионалните паралелки са общо 139, от тях 87 в Пловдив град. Три нови специалности ще се изучават през следващата учебна година. Едната е “Техник на елтехника” в Професионалната гимназия по железопътен транспорт в Карлово, а другите две в Пловдив – „Изкуствен интелект“ в СУ „Паисий Хилендарски и „Пътен строител“ в Професионална гимназия по транспорт и строителни технологии „Гоце Делчев“.

На 28 и 29 юни всички ученици, които желаят, могат да видят своите писмени работи в двата центъра за проверка на тестовете – по БЕЛ в Спортното училище, и по математика – в Професионалната гимназия по електротехника. Те трябва да са придружени от родителите си.

Кампанията по прием стартира на 5 юли и ще продължи до 7 юли, както онлайн в единната информационна система, така и в 22 центъра в града и региона. Първото класиране излиза на 12 юли.