Божидара Кирякова от ЕГ „Иван Вазов” и Янко Щилянов от ЕГ „Пловдив” са зрелостниците, които ще бъдат удостоени с почетното отличие

13346846_1315080098506500_359057876243668970_n

Двама пловдивски отличници ще получат национална диплома на МОН, стана ясно днес.  Министърът на образованието и науката Меглена Кунева издаде заповед за присъждане на почетното отличие на 21 зрелостници от випуск 2015/2016 година в страната. Сред тях са Божидара Кирякова от ЕГ „Иван Вазов” и Янко Щилянов от ЕГ „Пловдив”.

Национална диплома се издава на ученици в годината на завършване на средното образование за постигнат общ отличен успех 6.00 и едно или повече отличия, получени от тях в 11 или в 12 клас от призови места на национални или международни олимпиади, състезания и конкурси в областта на науката, технологиите, изкуствата или спорта.

Божидара е лауреат на националната олимпиада по испански, има призови места от чуждоезикови състезания, участвала е в научни лагери, а миналата година печели и стипендия от БАН. Член е на Ученическия парламент. Има и множество доброволчески инициативи, тъй като е част и от Националния алианс за работа с доброволци.

5746ab8f8abe6_origin

12-класникът Янко Щилянов е приет да учи право в Кеймбриджкия университет. Избрал да учи именно във Великобритания, защото гимназията му дала солидно обучение на английски език. За последните три години защитава името на училището в редица олимпиади по български и английски език, като в няколко от тях печели втори места на националните кръгове.

Дипломите ще бъдат връчени на церемонии, организирани от регионалните инспекторати по образованието в съответните областни градове.

Националната диплома е почетно отличие и има само морална стойност.