Завидни знания за олимпизма донесоха първо място на 11 а клас в състезанието по повод патронния празник на училището

Къде се провежда първата церемония по откриване в историята на олимпийските игри, кои наши спортисти са двукратни олимпийски шампиони в борбата, кога и къде е най-доброто представяне на България на олимпиада.

На тези и още десетки въпроси трябваше да дадат верни отговори участниците в днешния Олимпийски ден в Спортно училище „Васил Левски“. Надпреварата за знаещи съвпадна с провеждането на зимните олимпийски игри и бе част от инициативите по повод патронния празник на учебното заведение. Състезанието се проведе при строго спазване на противоепидемичните мерки, като в залата присъстваха единствено отборите, водещите и журито, а останалите наблюдаваха събитието онлайн. В  ролята на оценители влязоха единственият български спортист с два златни медала от едни олимпийски игри и президент на федерацията ни по кану-каяк Николай Бухалов, олимпийският шампион по вдигане на тежести от Москва Асен Златев, проф. Лозан Митев от Национална спортна академия, директорът Ружка Генова и зам.-директорът Величка Мицина.

Отборите се състезаваха в два предварителни кръга и един финален. При много от въпросите най-знаещите не чакаха да ги чуят докрай и удряха звънеца, готови да дадат верен отговор. Журито се затрудни да посочи кой от състезателите да говори за олимпийските принципи и олимпийското кредо, откъде произлиза името на игрите, за българския участник в първата олимпиада.

След оспорвана надпревара победител се оказа вторият отбор от 11 а клас. Участниците и от двата тима се представиха повече от достойно с правилни отговори дори на въпроси с повишена трудност като: „Олимпийски шампион в кой спорт и на коя олимпиада е Йордан Митков – възпитаник на СУ „Васил Левски?“. Призьорите получиха ваучери за книги.

„Олимпийските ценности са връзката между настояще и бъдеще, те са и житейски ценности. Спортът няма цвят, раса, религия“, обърна се към своите възпитаници директорът Ружка Генова при награждаването, уверена, че ще затвърдят славата на Спортното училище в Пловдив.

Утре в 9.30 часа ще бъде поднесен венец пред паметника на Апостола в двора на училището, след което ще бъдат наградени 10-те най-добри спортисти за изминалата 2021 година. Патронният празник ще се проведе хибридно и ще се излъчва на живо в YouTube канала на учебното заведение.

През изминалата седмица учениците се включиха в конкурсите за литературна творба или дигитален продукт за Дякона, а седмокласниците премериха знания в състезанието „Забавна математика“. Децата от прогимназиален етап подготвиха и реализираха радиопредаване „В памет на теб, Дяконе“. Организирана бе и киновечер с прожекция на български филми, посветени на Апостола.