Почетното отличие на МОН се присъжда на Данаил Кръстев от ЕГ „Пловдив“ и на Виктория Трифонова от карловското СУ „Васил Левски“

Двама зрелостници от Пловдивска област ще бъдат удостоени с национални дипломи. Предложението за почетно отличие на МОН е направено от Регионалното управление на образованието. В него фигурират имената на пълните отличници Данаил Кръстев от ЕГ „Пловдив“ и Виктория Трифонова от СУ „Васил Левски“ в Карлово.

Националната диплома се присъжда на зрелостници за отличен успех по всички учебни предмети, вписани в дипломата за средно образование, и за изявени способности в областта на науките, технологиите, изкуствата и спорта. Отличието има морална стойност и е признание за високите постижения на учениците.

Освен диплома 6,00, Данаил има две пълни шестици и на матурите по български и английски език. Кандидатства биология в Лудвиг Максимилиан университет в Мюнхен. Амбицията му е в бъдеще да специализира генетика.

На дипломирането на Випуск 2021 в ЕГ „Пловдив“ Данаил отправи поздрав от името на 12-класниците: „Светът чака нас, а аз знам, че вече сме готови да осъществим промяната, от която той се нуждае. Не се съмнявам, че всеки от нас ще открие своя път и ще покаже най-доброто от себе си“.

Виктория също е с две пълни шестици от държавните зрелостни изпити. Тя е носител на тазгодишната награда на кмета на Карлово за популяризиране живота и делото на Апостола. На дипломирането тя също бе изпрана да отправи послание от имено на випуска и пожела:

“Борете се за всичко това, в което вярвате. Обичайте и винаги се връщайте тук. Благодарна съм на всеки, който ме е научил на нещо, на всеки учител. Този випуск премина през много изпитания и устоя на тях”, каза Виктория, която получи и златната значка на училището.

Вики бе избрана да участва в група, която ще представи Карлово и Розовата долина пред младежи от пет държави в руския град Владимир. Правила го е и през 2018 г. в младежкия лагер Радуга край Брянск, както и през 2019 г. пред младежи от няколко държави в проект, посветен на Холокоста и спасяването на евреите. Без нея не минава Празник на розата. Години наред тя помага в организацията като доброволец, танцува в ритуала „Розобер“, представян от ансамбъл „Розова долина“.