maturi-247962-810x0

Две лица са били задържани в Пловдив за 24 часа във връзка с изнесени в медиите данни за купуване на отговорите за проведената на 18 май матура по български език и литература.  Разследването се води по чл. 209 от Наказателния кодекс – за въвеждане в заблуждение за набавяне на облага и причиняване на имотна вреда. Задържаните са разпитани като свидетели. Магистратите разследват изнесените от Нова телевизия вчера данни за продажба на верните отговори. Контактът за покупката е осъществен с профил във Фейсбук с името Вени Савова.

Към момента няма повдигнати обвинения дали е осъществено престъпление или не. Според прокуратурата от особена важност е да се установят всички участвали в дейността и да се събере достоверна информация за първоизточника на решаването на въпросите от матурите и за  евентуалното им нерегламентирано  предварително изнасяне. Едва тогава може да се прецени какво престъпление е извършено и ролята на всеки от участниците.

Под ръководството на Районна прокуратура-Пловдив и в момента текат активни процесуално-следствени действия за установяване и събиране на доказателства по изтеклата информация.

По-рано днес министърът на образованието Меглена Кунева заяви, че матурите са били проведени честно. “Аз ще водя тази битка неуморно, защото съм много окуражена от това, че ние осигурихме честна среда за знаещите и честно окуражаване за тези, които искат да се представят добре”, посочи Кунева. Тя добави, че не е реалистично всички технически мерки за сигурност да са обявени докрай. Мерките остават и утре за втория зрелостен изпит.