Виктория Трифонова от карловското СУ „Васил Левски“ и Данаил Кръстев от ЕГ „Пловдив“ получиха отличието на МОН на тържествена церемония в Областната управа

Двамата тазгодишни носители на национална диплома от Пловдивска област се оказаха от Карлово, при това са приятели от деца. И са делили една и съща класна стая до 7 клас. На тържествена церемония в областната управа днес с почетното отличие на МОН бяха удостоени пълните отличници Данаил Кръстев от ЕГ „Пловдив“ и Виктория Трифонова от СУ „Васил Левски“ в Карлово.

Националната диплома се присъжда на зрелостници за отличен успех по всички учебни предмети, вписани в дипломата за средно образование, и за изявени способности в областта на науките, технологиите, изкуствата и спорта. Отличието има морална стойност и е признание за високите постижения на учениците.

Освен диплома 6,00, Данаил има две пълни шестици и на матурите по български и английски език. Участвал и заел призови места на национални състезания и олимпиади.

Виктория също е с две пълни шестици от държавните зрелостни изпити. Тя е носител на тазгодишната награда на кмета на Карлово за популяризиране живота и делото на Апостола. Участва в множество благотворителни инициативи. Без нея не минава Празник на розата, била е първа подгласничка на Царицата на розата. Години наред помага в организацията като доброволец, танцува в ансамбъл „Розова долина“.

Вики е част от екипа на учебна компания „Калиопа“, която прави ръчно изработени бонбони със сладко от роза. Младите предприемачи сами отглеждат насажденията и приготвят сладкото, което ги прави най-добрата тренировъчна фирма на 2020 година. Така печелят правото да представят страната ни на европейското състезание. А Виктория получава наградата за лидерство.

„Щастлива съм, че и двамата са били ученици на нашето училище. Благодаря на Вики, че избра да остане и след 7 клас. Тя винаги е търсила предизвикателствата – изключително активен и емоционален млад човек, истинска българка“, заяви не без гордост директорът на СУ „Васил Левски“ Мариана Манчева, която присъства на церемонията.

Амбицията и високият успех на Данаил му осигуряват място в ЕГ „Пловдив“, след като завършва 7 клас в родното Карлово. Директорът на гимназията Николай Радев за пореден път подчерта, че това е училище, в което шестиците не се подаряват, а ходатайствата не вървят, така че оценките са повече от реални.

„Не знам как стигнах до тук. Целта ми никога не е била две шестици на матурите, а за националната диплома дори не подозирах. Благодаря за признанието. Но ако бях вглъбена само в уроците, нямаше да постигна толкова. Пожелавам на випуските след мен да имат времето и желанието да се развиват“, каза Виктория, която е избрала да остане в България и да продължи образованието си в Софийския университет. Специалността, на която залага, е „Българска филология“.

Данаил заминава за Мюнхен, за да учи биология в Лудвиг Максимилиан университет.

„Никога не съм бил фен на далечните планове. Считам себе си за изследовател, затова избрах природните науки. Амбицията ми е да специализирам генетика“, каза Данаил и благодари на учителите, родителите и приятелите си, които винаги са го насърчавали по пътя му.

Двамата пълни отличници получиха поздравителни адреси и “Кратка история на човечеството” от областния управител Ангел Стоев. Националните дипломи им бяха връчени от началника на Регионалното управление на образованието Антоанета Пакова с благодарност и заръка да се връщат в училище и да мотивират подрастващите. Тя поднесе поздравителни адреси и на родителите на Виктория и Данаил, които бяха дошли да споделят радостта на сина си.

Приветствие към тях отправиха зам.-кметът по образование и бизнес развитие на Община Пловдив Стефан Стоянов и зам.-кметът на Община Карлово Стойо Карагенски.