Екоинспектори изнасят открити уроци по повод Световния ден на околната среда

Открити уроци по повод Световния ден на околната среда – 5 юни, ще изнесат екоинспектори от РИОСВ. Темата е изцяло съобразена с мотото на кампанията тази година: „Да победим замърсяването с пластмаси“.

Директорът на РИОСВ – Пловдив доц. Стефан Шилев ще гостува утре на учениците от 3 б клас на СУ „Св.св. Кирил и Методий”. Той ще им разкаже  по какъв начин може да се намали употребата на пластмасови опаковки, за да се предотврати замърсяването на природата.

В сряда към инициативата се присъединява и район „Северен“. Малчуганите от детска градина „Весела“ ще научат къде да изхвърлят пластмасови опаковки и какви начини има за намаляване на използването на PVC изделия за еднократна употреба.

Експертите от РИОСВ събират пластмасови капачки и ще ги изпратят за благотворителна кауза за неонатологичното отделение в болницата в Чирпан.

Най-новите данни показва, че в световен мащаб 1 милион пластмасови бутилки се купуват всяка минута. Ежегодно се изхвърлят над 500 милиарда найлонови торбички за еднократна употреба. Според статистиката повече от 50% от пластмасата, която използваме, е за еднократна употреба. Почти 1/3 от употребените пластмасови опаковки не стигат до системите за третиране на отпадъци, което води до сериозно замърсяване.

Тази година домакин на Световния ден на околната среда е Индия, откъдето ще се отправят послания за намаляване ползването на изделия за еднократна употреба.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.