Екоинспектори изнасят открити уроци по повод Световния ден на околната среда

Открити уроци по повод Световния ден на околната среда – 5 юни, ще изнесат екоинспектори от РИОСВ. Темата е изцяло съобразена с мотото на кампанията тази година: „Да победим замърсяването с пластмаси“.

Директорът на РИОСВ – Пловдив доц. Стефан Шилев ще гостува утре на учениците от 3 б клас на СУ „Св.св. Кирил и Методий”. Той ще им разкаже  по какъв начин може да се намали употребата на пластмасови опаковки, за да се предотврати замърсяването на природата.

В сряда към инициативата се присъединява и район „Северен“. Малчуганите от детска градина „Весела“ ще научат къде да изхвърлят пластмасови опаковки и какви начини има за намаляване на използването на PVC изделия за еднократна употреба.

Експертите от РИОСВ събират пластмасови капачки и ще ги изпратят за благотворителна кауза за неонатологичното отделение в болницата в Чирпан.

Най-новите данни показва, че в световен мащаб 1 милион пластмасови бутилки се купуват всяка минута. Ежегодно се изхвърлят над 500 милиарда найлонови торбички за еднократна употреба. Според статистиката повече от 50% от пластмасата, която използваме, е за еднократна употреба. Почти 1/3 от употребените пластмасови опаковки не стигат до системите за третиране на отпадъци, което води до сериозно замърсяване.

Тази година домакин на Световния ден на околната среда е Индия, откъдето ще се отправят послания за намаляване ползването на изделия за еднократна употреба.